4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Zabrana dovodi u pitanje rad humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“

BEOGRAD – Francuski humanitarac Arno Gujon je rekao da mu je danas kosovska policija zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju, i to bez obrazloženja i bilo kakvog roka, te upozorio da takav potez dovodi u pitanje cio rad humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“. 

Gujon, koji je trebalo da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe Narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce, kod Novog Brda, rekao je da je povod njegovog zadržavanja, vjerovatno, želja da bude uplašen.

„Dali su mi zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju, bez obrazloženja, bez roka… Doveli su u pitanje i pomoć koju mi pružamo srpskom narodu. Mi kao humanitarna organizacija kontrolišemo cio lanac, od prikupljanja sredstava u Francuskoj, do konačnog odredišta, pratimo u šta smo uložili novac, znamo kome nosimo pomoć i kome ona ide“, rekao je Gujon za „B 92“.

Gujon ističe da zabrana ulaska na Kosmet dovodi u pitanje cio rad humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“. „Kako da razvijam projekte i akcije kada ne mogu da se sastanem sa narodom kome je to upućeno?, pita Gujon.

On je naveo da su puštena dvojica aktivista humanitarne organizacije, koji su bili zasutavljeni na administrativnom prelazu Merdare.

„Oni su odmah pušteni, a mene su zadržali… Šta mogu dalje, da se žalim… Ovo je kao da ne dozvole ljekaru da koristi stetoskop… Moj život je vezan za Kosovo i Metohiju od moje 19 godine. Ako ne mogu više da odem u Gračanicu, Visoke Dečane… dovode u pitanje sve što smo radili u prethodnih 14 godina. Ja bih volio da srpskom narodu pomoć nije potrebna, ali jeste, a umjesto da se u tome pomogne, oni zabranjuju i nas“, kaže Gujon.

On je istakao, da je u kontaktu je sa NJegovim preosveštenstvom vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i naveo da će stupiti u kontakt sa svima koji mogu da odluče i pomognu.

„To je pitanje koje se tiče ne samo mene i organizacije, već i ljudi koje pomažemo. Na sva vrata ću da kucam, neći se pomiriti sa ovim. Ovo je velika nepravda“, istkao je Gujon.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se