Ex-Yuizbor urednikaVIJESTI

Vulin: Izetbegović prvo da odgovori ko je pokušao da ubije Vučića

BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prije nego što pomene predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, treba da kaže ko je pokušao da ubije Vučića u julu 2015. godine tokom komemoracije povodom zločina u Srebrenici. 

„Da Izetbegović ima dostojanstva on bi nam, pre nego što pomene ime Aleksandra Vučića, rekao ko je pokušao da ga ubije“, istakao je Vulin, komentarišući Izetbegovićevu izjavu da „Vučić zagovara mir, a naoružava se“.

On je naglasio da predsjednik Srbije sprovodi politiku mira i da mu je žao što u Izetbegoviću nema valjanog sagovornika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

„Pre nego što uopšte stavi njegovo ime u usta morao bi da ima toliko dostojanstva da najpre objasni zašto tada, kao domaćin, nije bio uz njega, i da nam već jednom kaže ko je pokušao da ubije Vučića“, rekao je Vulin, koji je danas u Novom Pazaru obišao kasarnu i Drugu brigadu Kopnene vojske.

Vulin je poručio da Izetbegović „ne bi trebalo da komentariše da li se Vojska Srbije oprema i naoružava, jer na to nema nikakvo pravo“.

On je dodao da je Srbija neutralna zemlja koja, da bi se branila i čuvala u trenutku nevolje, mora da bude dovoljno spremna i sposobna da to i uradi.

„Nama niko neće doći da pomogne u trenucima nevolje, a gospodin Izetbegović nema baš nijedan razlog, ni pravo da komentariše bilo šta što se dešava unutar Srbije“, rekao je ministar odbrane Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija se uzdržava da komentariše bilo kakve unutrašnje političke odnose unutar BiH, iako je čuvar dejtonske BiH, što ne treba zaboraviti.

„Imamo pravo da vodimo računa o dejtonskoj BiH, pa se uzdržavamo da dajemo bilo kakve izjave koje bi mogle povrediti bilo koga u BiH“, rekao je Vulin i dodao da mu je žao što Izetbegović ne prihvata otvorenog srca Vučićevu politiku mira.

EU da se oglasi o pozivima na rat i sukobe

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da izjava prištinskog političara Kadrija Veseljija da Niš istorijski pripada samoproglašenom Kosovu i da će ga osvojiti predstavlja poziv na rat i nove sukobe, te pozvao EU da se tim povodom oglasi. 

„Važno bi bilo da EU već jednom progovori i kaže da li taj čovek, koji neprekidno poziva na rat i sukobe, govori i u njihovo ime“, rekao je Vulin.

Vulin je napomenuo da na Kosovu i Metohiji vladaju stranci i imaju političku moć, istakavši da bi bilo onda vrijeme da objasne da li je to s njihovom voljom ili nije, saopšteno je iz Ministarstvo odbrane Srbije.

„Ako im je stalo do mira i stabilnosti, do njihove dece, neka već jednom obuzdaju ovog ratnog huškača, neka omoguće da pravda stigne do njega i to će biti sasvim dovoljno“, rekao je Vulin.

On je u saopštenju Veseljija nazvao ratnim zločincem, istakavši da teroristi OVK nisu došli ni do Niša, ni mnogo dalje, ni u vrijeme kada je iza njih stajala sva sila NATO pakta i da, naravno, to ne mogu ni sada da urade.

„Ako je Veseljiju toliko stalo da dođe do Niša, ja ću mu omogućiti da, kad god bude poželeo, pređe administrativnu liniju i da ga stražarno sprovedemo do istražnog sudije i upoznamo s pritvorskim kapacitetima u Nišu, što on kao ratni zločinac svakako zaslužuje“, poručio je Vulin.

(SRNA)

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close