naslovnaPolitikaVIJESTI

Vučić: Kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom?

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas stavove predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o naoružavanju Srbije i Kosovu i Metohiji, naglasivši da su oba ta pitanja unutrašnje stvari Srbije. 

Povodom stava Izetbegovića da je došlo vrijeme za „odlučujuću odluku“ o rješavanju pitanja „kosovskog čvora“, Vučić je rekao da ne razumije kakve veze ima Izetbegović sa Kosovom i Metohijom.

„To oko Kosova nisam razumemo, kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom? Kada govorite o naoružavanju suverenih zemalja, direktno se mešate u njihove stvari. Ne razumem zašto to radi“, rekao je predsjednik Srbije, osvrćući se na izjavu Izetbegovića da Vučić „govori da je za mir, a naoružava se“, te da „govori o pomirenju sa Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno prijateljuje i nijednom riječju se ne suprotstavlja Miloradu Dodiku“.

Vučić je istakao da Srbija nikome nije prijetnja. „Nijednom izjavom nisam nikome pretio, želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, ali ne želim da im budemo tema u kampanji“, rekao je novinarima Vučić.

Podsjetivši da je ostalo petnaestak dana do izbora u BiH, Vučić je ocijenio da neki žele da postignu političke poene tako što će loše govoriti o njemu ili o Srbiji.

Vučić je rekao da Srbija mora da se ponaša najodgovornije i da, kada god govori o BiH, govori o dejtonskoj BiH, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srpske u skladu s Dejtonskim sporazumom.

„Politika Srbije usklađena je sa pravnim aktima BiH i međunarodnim sporazumom. Ono što neki drugi govore o Sandžaku, Kosovu i Metohiji, mnogim drugim stvarima, govore suprotno našem Ustavu, međunarodno-pravnom poretku i svemu drugom“, rekao je Vučić.

(SRNA)

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close