12 C
Zvornik
19. април 2024.

Vozuća – simbol stradanja srpskog naroda

ZAVIDOVIĆI – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da je Vozuća simbol stradanja srpskog naroda u otadžbinskom ratu i zahvalio svima koji čuvaju uspomenu na njih. 

„Oni koji su hrabri da njih zaborave, nemaju veliku budućnost“, poručio je mitropolit Hrizostom nakon što je u porti Crkve Svetog Đorđa u mjestu Stog u federalnoj opštini Zavidovići osveštao Spomen-krst stradalim Srbima.

Mitropolit Hrizostom poručio je da se danas odaje pomen i svim precima koji su vijekovima ginuli za jedinstvo, slobodu i pravo na postojanje srpskog naroda, na sve što mu je sveto, porodicu i dom.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević rekao je da su na Vozući počinjeni stravični zločini koji će ući u istoriju stradanja srpskog naroda.

On je napomenuo da se i dalje traga za posmrtnim ostacima 126 boraca Vojske Republike Srpske.

„Ispričali smo sve priče, napisali smo sve što treba napisati, dokumentovali i snimili, a nažalost, još nema procesuiranja“, izjavio je Dragičević.

On je poručio da će se i dalje pričati, pisati, dokumentovati i snimati dok ne proradi svijest u glavama ljudi, dok se ne dođe do pravde i dok zločinci ne budu sankcionisani.

Dragičević je danas u porti Crkve Svetog Đorđa položio vijenac na Spomen-krst stradalima.

Vijence su položili pripadnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, Zavičajno udruženje „Zavidovićana“ iz Doboja, direktor Republičkog centra za istarživanje rata, žrtava rata i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, pripadnici Trećeg pješadijskog/Republika Srpska/puka Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici opština i boračkih organizacija iz Petrova, Doboja, Laktaša, Teslića, Srpca.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u FBiH danas je završen marš „Stazama egzodusa“ na kojem je učestvovalo oko 600 ljudi.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom „Uragan“ ili „farz“.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se