15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Vladimir Putin poželio Dodiku uspjeh na predstojećim izborima

SOČI – Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin poželio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima uspjeh na predstojećim opštim izborima 7. oktobra, te izrazio nadu da će izbori proteći u okviru zakona i doprinijeti daljoj stabilizaciji Republike Srpske, objavljeno je na sajtu Kremlja. 

„Znam da se kod vas 7. oktobra održavaju opšti izbori. Hoću da poželim uspjeh Vama i Vašim saradnicima. Nadam se da će sve proteći u okviru zakona, uspješno i da će doprinijeti daljoj stabilizaciji Republike“, rekao je Putin prilikom današnjeg razgovora sa Dodikom u Sočiju.

Nakon što mu je predsjednik Srpske poželio sve najbolje povodom rođendana koji proslavlja 7. oktobra, Putin je izrazio nadu da će dobiti dobar poklon i da će izbori biti sprovedeni na visokom organizacionom i političkom nivou i u skladu sa zakonom.

„Ponovo vam želim uspjeha“, dodao je Putin.

Putin je prenio Dodiku da mu je veoma drago što ga ponovo vidi, ovaj put u Sočiju, nakon što je ne tako davno bio u Sankt Peterburgu na Ekonomskom forumu.

S tim u vezi, Putin je naveo da primjećuje da se odnosi između Rusije i Republike Srpske u okviru BiH razvijaju uspješno, uključujući i ekonomiju, te da se, koliko mu je poznato, oko 75 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog prometa Republike Srpske odnosi na Rusiju.

„Naše kompanije rade u oblasti nafte i prerade nafte. Rafinerija pripada jednoj od naših kompanija, kao i postrojenja za proizvodnju ulja. Direktno smo dogovorili isporuku našeg gasa. Postoje dobre ideje i planovi za razvoj fabrike u vezi sa popravkom aviona, uključujući i motore“, istakao je Putin.

On je ukazao na veliki projekat transfer gasa do rafinerije da bi se riješio problem u vezi sa ekologijom.

„Mislim da rafinerija zapravo ne stvara tako velike probleme – tamo je neophodno govoriti o prelasku na ekološki prihvatljive vrste goriva. Ipak, tu zabrinutost treba otkloniti i mi ćemo zajedno sa vama to raditi“, rekao je Putin.

Što se tiče ekologije, Putin je istakao da, ako kod ljudi postoji neka zabrinutost, to treba rješavati. „Štaviše, jer će prevod rafinerije na gas definitivno poboljšati situaciju“, dodao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, aktivno se razvijaju kontakti Rusije i Republike Srpske u humanitarnoj sferi, a građani iz Republike Srpske studiraju na ruskim univerzitetima.

„Znam da je nedavno bio položen kamen-temeljac za pravoslavnu crkvu. U Republici Srpskoj se aktivno izučava ruski jezik. Mi ćemo na svaki način to pomagati“, naglasio je Putin.

Predsjednik Srpske je u razgovoru sa Putinom istakao da je za njega velika velika čast što su se ponovo sastali, te je potvrdio veoma dobru saradnju Srpske i Rusije.

„Sve što ste rekli je apsolutno tačno. Mi jako dobro sarađujemo u oblasti ekonomije i želimo da razvijamo tu saradnju. Mi zaista želimo da riješimo sve ekološke probleme sa našim susjedima, ali kao što ste vi dobro rekli tu nema toliko problema koliko se želi stvoriti privid“, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da bi Srpska zajedno sa ruskim kompanijama željela da realizuje rekonstrukciju dvije termoelektrane, te je dodao da se već vode odgovarajući pregovore i da se nada da će sve biti uspješno realizovano.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je prije dvije sedmice svečano osvještan kamen temeljac za rusko-srpski duhovno-kulturni centar u Banjaluci.

On je prenio da temelj ima 6.000 metara kvadratnih i da će tamo biti mjesto za muzej, izložbe i slične događaje, te da se predano radi na tome, kao i računa da će gradnja biti završena već u sljedećoj godini.

Dodik je napomenuo da je nedavno u posjeti Srpskoj bio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, te da je tom izuzetnom događaju posvećena posebna pažnja.

„Vaš principijelan stav u vezi sa situacijom u BiH uvijek nam je pomagao zato što se drugi ne ponašaju principijelno, prije svega Zapad. Naša predizborna kampanja je već pri kraju i mi vjerujemo u dobre rezultate“, rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Putinu za podršku razvoju odnosa sa Republikom Srpskom i Srbijom, te napomenuo da se to prihvata kao bratska saradnja.

„Želim da vam poklonim zastavu Republike Srpske koja je u stvari obrnuta zastava Ruske Federacije“, rekao je Dodik.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastao se danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nakon Gran-pri autotrke „Formule 1“, koja je održana u Olimpijskom parku u Sočiju, naveli su na sajtu Kremlja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se