9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vladika Fotije osveštao ikonostas u Podgajevima (foto)

ŽIVINICE – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao ikonostas u hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Podgajevima kod Živinica u Federaciji BiH /FBiH/. 

Ordenom Kralja Milutina episkop Fotije odlikovao je današnjeg kuma ikonostasa Sinišu Ilića iz Zvornika, koji je istakao je da je današnji skup poruka da narod rodom sa ovih prostora želi da se vrati.

Ilić je rekao novinarima da ih Crkva sve okuplja, da nisu zaboravili odakle su krenuli i da je njihova obaveza da rade još više da bi se obnovile kuće i Srbi vratili na ovaj prostor.

Vladika Fotije je arhijerejskom pohvalnicom zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer je pomagao i pomaže hramovima Srpske pravoslavne crkve, kao i ovom u Podgajevima.

Arhijerejskom pohvalnicom za aktivno učešće u životu crkve u Podgajevima vladika Fotije odlikovao je i Dražena Erkića iz Matijevića i Dragomira Vasića iz Zvornika.

Paroh živiničko-podgajevsko-tuzlanski Miloš Trišić rekao je da na području ove parohije, koja obuhvata opštine Živinice i Banoviće, živi nekoliko desetina povratnika – Srba koji žive u veoma teškim uslovima.

Među vjernicima na današnjoj liturgiji u Podgajevima bio je i lider SDS Vukota Govedarica koji je rekao da je Crkva vijekovno srpsko saborište.

„Danas smo u Podgajevima saborni u namjeri da crkvu čuvamo i budemo dio nje jer gradeći hramove, gradimo sami sebe i svoju vjeru“, rekao je Govedarica.

Hram Silaska Svetoga Duha na Apostole u Podgajevima izgrađen je i osveštan 1910. godine. U proteklom ratu hram je devastiran, a od 2014. godine krenula je njegova svaobuhvatna obnova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se