12 C
Zvornik
19. април 2024.

Vlada RS do sada u opštinu Miliće uložila oko 15 miliona KM

MILIĆI – Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada je u opštinu Miliće uložila oko 15 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 17,5 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske. 

U ovoj godini Vlada Srpske će u opštinu Milići uložiti još 800.000 KM – u toku su radovi na uređenju korita Studeni Jadar, za šta je izdvojeno 600.000 KM, a tokom 2017. i 2018. godine uloženo je i 400.000 KM za projekat izgradnje postrojenje za prečišćavanje pitke vode, na izvorištu Nikoline vode, koji je upravo završen.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovaraće danas sa rukovodstvom opštine i privrednicima opštine Milići, a tom prilikom biće položen i kamen temeljac za izgradnju industrijskog postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice u Lukić polju. Riječ je o investiciji kompanije „Boksit“ Milići vrijednoj četiri miliona KM.

Ulaganja Vlade Srpske u opštinu Milići biće nastavljena i u narednom periodu, a planiran je završetak uređenja korita Zeleni Jadar, asfaltiranje lokalnih puteva i zamjena cijevi u nekoliko naselja, za šta su planirana sredstva u ukupnom iznosu od oko dva miliona KM.

U Vladi Srpske ističu da, zahvaljujući mjerama koje su realizovane prethodnih godina, ekonomija Srpske bilježi pozitivne pokazatelje, kao što su rast BDP-a i rast industrijske proizvodnje čime su stvoreni uslovi za ulaganja i realizaciju značajnih projekata u gradovima i opštinama širom Srpske.

Tokom prethodnih godina iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za opštinu Milići odobreno je više od dva miliona KM, a neki od najvažnijih projekata koji su finansirani tim sredstavima su izgradnja mosta i fiskulturne sale.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u ovoj lokalnoj zajednici, stambeno je zbrinuto 56 porodica, od čega izgradnjom stanova 28, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 28 porodica. Ukupna ulaganja za ove porodice iznose više od 700.000 KM.

Kroz projekte zapošljavanja u ovoj lokalnoj zajednici u periodu od od 2007. do danas, zaposleno je 166 lica za šta je Vlada izdvojila oko 400.000 KM, dok je kroz progam socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto oko 250 radnika iz dva preduzeća, za šta je utrošeno više od 700.000 KM.

Iz republičkog budžeta, kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja, obezbijeđeno je 1,8 miliona KM.

Kada je riječ o budžetskoj podršci za razvoj poljoprivrede u opštini Milići od 2006. do danas kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, izdvojeno je oko četiri miliona KM.

Aktivnostima podrške privredi, Vlada Republike Srpske je za ovu lokalnu zajednicu obezbijedila više od milion KM, od čega 800.000 KM za podsticaj izvozu, te 260.000 KM za subvencije električne energije socijalno ugroženom stanovništvu.

Iz sredstava Fonda solidarnosti za pomoć poplavljenom stanovništvu ove opštine putem elektronskih kartica/vaučera, te za pomoć poplavljenim poljoprivrednicima, kao i za pomoć budžetu opštine, izdvojeno je više od 300.000 KM.

Prema podacima Vlade Republike Srpske za sanaciju Doma zdravlja u Milićima, te kroz projekte adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine i uvođenja informacionog sistema, u oblast zdravstva u ovoj lokalnoj zajednici uloženo je više od 700.000 KM.

Kada je riječ o putnoj infrastrukturi, za izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih regionalnih, magistralnih i lokalnih putnih pravaca u ovoj lokalnoj zajednici, rekli su u Vladi Srpske Srni, izdvojeno je više od dva miliona KM, a u planu je i izgradnja kružne raskrsnice na priključku regionalnog puta na magistralni put u Milićima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se