10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku

SARAJEVO – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je danas usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku kojim se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH. 

U ove izmjene, čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac /SDA/, ugrađeni su amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Kada je riječ o imunitetu svjedoka, jednim od amandmana on se ograničava i ne može se dati za ona krivična djela za koja je propisana kazna zatvora od 10 godina i više, odnosno za najteža krivična djela.

Današnjim usvajanjem u Domu naroda usaglašenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku nije okončana procedura njegovog donošenja, jer je potrebno da ga usvoji i Predstavnički dom.

Delegati su usvojili zaključak kojim Dom naroda Predstavničkom domu predlaže da ovaj zakon usvoji po hitnom postupku.

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Na izmjenama ovog zakona insistirala je i međunarodna zajednica, koja je tražila da on bude usklađen sa evropskim standardima.

Dom naroda nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH koji je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju dva sporazuma o zajmu, okončana je današnja sjednica Doma naroda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se