14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Uhapšen jedan od napadača na novinara Vladimira Kovačevića (video)

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je policija Srpske uhapsila jedno od dva lica koja su pretukla novinara Vladimira Kovačevića 26. avgusta u Banjaluci.

Lukač je rekao da je, nakon intenzivne istrage u proteklom periodu, uhapšen jedan od napadača.

„Imamo dovoljno dokaza da je riječ o napadaču“, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci, navodeći da je i Kovačević to lice identifikovao kao napadača. 

Lukač je dodao da je uhapšeni predat u nadležnost tužilaštva, a da se za drugim napadačem intenzivno traga.

On je podsjetio da je nadležno tužilaštvo ovaj slučaj okvalifikovalo kao pokušaj ubistva, te da je sada na pravosudnim institucijama da odrade svoj dio posla.

Govoreći o motivu napada, Lukač je rekao da istraga nije u potpunosti završena, te da još nije moguće otkrivati sve detalje.

„Nema političke pozadine što se tiče pozicije i vlasti u Srpskoj, nikome ni tada, ni bilo kada nije padalo na pamet da naručuje nekakve napade na novinare“, rekao je Lukač i podsjetio da su se nakon napada u javnosti mogle čuti određene teorije zavjere i manipulacije u tom smislu.

On je ponovio da napad nema veze sa ljudima iz vlasti kojima se pripisivalo u prvim trenucima, te da ostaje da se vidi da li napad ima veze sa nekim drugim političarima.

Lukač je istakao da svako kome se ne sviđa rad nekog novinara ili medijske kuće može tužiti i da svoje pravo odbrani na sudu, naplati odšteti ili slično.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ neće tolerisati da se na bilo koji način novinari napadaju, niti verbalno, a posebno ne fizički da se ugrožavaju njihovi životi“, rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je napomenuo da se u narednom periodu, nakon formiranja nove vlasti, treba razmišljati o zakonskoj zaštiti novinara s obzirom na specifičnost posla kojim se bave, odnosno da se novinari zaštite kao službena lica.

„MUP će stajati na raspolaganju svim medijskim kućama, bez obzira kako izvještavali o policiji, MUP-u, trenutnoj vlasti u Srpskoj. Uvijek možete računati na zaštitu policije“, poručio je Lukač i pozvao medijske radnike da prijave svaku situaciju zbog koje se osjećaju ugroženo.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum zahvalio je novinaru Vladimiru Kovačeviću na saradnji tokom istrage.

On je naveo da se uhapšeni brani ćutanjem, te da u ovom trenutku nije poznato da li su se Kovačević i uhapšeni poznavali lično, ali da vjerovatno jesu.

Govoreći o drugom napadaču, Ćulum je rekao da policija za sada ima potencijalne osumnjičene, ali da to još nije utvrđeno.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Željko Spasojević rekao je da je u subotu, 8. septembra, uhapšen tridesetjednogodišnji M.Č. iz Banjaluke, koji je juče predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

On je dodao da je tokom vikenda izvršen pretres na više lokacija odakle su izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, kao i jedno putničko vozilo.

„Izvršena su dva prepoznavanja lica, saslušano je deset lica, privremeno oduzeto 16 predmeta i drugih tragova koji mogu poslužiti u rasvjetljavanju krivičnog djela“, rekao je Spasojević.

On je podsjetio da je osumnjičeni 26. avgusta oko 20.40 časova u Banjaluci sa jednim ili više nepoznatih lica upotrebom metalnih teleskopskih palica i fizičke snage teško povrijedio Kovačevića.

Spasojević je rekao da je uhapšeno lice od ranije poznato policiji.

Novinar Televizije BN Vladimir Kovačević pretučen je 26. avgusta u banjalučkom naselju Obilićevo, a nanesene su mu povrede glave metalnim šipkama, zbog čega je bio hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Policijska uprava Banjaluka dostavila je 3. septembra Okružnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv nepoznatog izvršioca zbog pokušaja ubistva Kovačevića.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se