9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Napadnute reporterke „Dojče velea“

BEOGRAD – Dvije reporterke „Dojče velea“ napadnute su tokom izvještavanja o blokadama puteva tokom današnje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji. 

One su uspjele da se vrate ka sjeveru Kosova uz pomoć lokalnog stanovništva i policije, javlja „Dojče vele“ na svom sajtu.

Kako se navodi, reporterke „Dojče velea“ Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje, u opštini Srbica, odakle su izvještavale o blokadama puta u znak protesta zbog posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

One su parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mjesta Prekaz gdje su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR-a.

Kako je navedeno, nakon povlačenja međunarodnih snaga grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je prijeteći okružila, govoreći da ih „provociraju“ tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi vidjeli da li je Srpkinja.

„Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo“, rekla je Kljajićeva.

Reporterke su navele da je kosovska policija reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka sjeveru Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja na ovom dijelu puta izvještavala sa barikada, navodi „Dojče vele“.

„Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka `Dojče velea`. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije“, rekla je ona.

„Dojče vele“ prenosi da su prema izveštajima „Insajdera“ i agencije Tanjug i novinari tih medija napadnuti u blizini Banja kada su naišli na barikade.

U Vojtešu napadnuta ekipa Tanjuga

Albanci su na barikadi u mjestu Vojteš, na pravcu iz južne Kosovske Mitrovice ka mjestu Banje, gađali flašama ekipu Novinske agencije Tanjug. 

Oko 200 ljudi blokiralo je put vozilima, zapalili su automobilske gume, a preko cijelog puta postavili transparente na albanskom jeziku na kojima se srpski narod i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužuju za genocid.

Na parolama se nalazi transparent sa slikama nestalih i ubijenih iz tog kraja.

Policija je pred barikadom savjetovala izvještačima Tanjuga da se okrenu i odu, jer je mnogo „mladih i nervoznih“ pa bi mogla da poleti kamenica.

Iako je bilo prisutno četiri-pet policajaca, Tanjugovoj ekipi je rečeno da ne mogu da garantuju za njihovu bezbjednost, javio je RTS.

Pojedini okupljeni provocirali su Tanjugovu ekipu dobacivanjem, a pred odlazak su novinare gađali flašama.

Kosovska policijska služba /KPS/ je prisutna duž čitave magistrale, a Albanci na barikadi nose albanske zastave.

Bivši pripadnici terorističke OVK jutros su blokirali puteve prema selu Banje u naselju Srbija, južno od Ibra, koje je tokom boravka na Kosovu i Metohiji trebalo da posjeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada privremenih institucija u Prištini jutros je otkazala Vučićevu posjetu selu Banje iz bezbjednosnih razloga, ali je predsjednik Srbije, uprkos takvoj odlucio krenuo makadamskim putem.

Konvoj u kojem je bio predsjednik Srbije zaustavio je KPS u selu Ugljare, a nakon toga se vratio prema Kosovskoj Mitrovici.

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj saopštio je da odluka o zabrani posjete predsjednika Srbije području Drenice stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

„Sigurnost građana je pre svega. Povukao sam dozvolu ministarstva spoljnih poslova o poseti predsednika Srbije na području Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah“, naveo je Haradinaj.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se