4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Tužilaštvo trebalo da uloži više napora da se riješi slučaj smrti Davida Dragičevića

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da jedino tužilaštvo može da riješi slučaj stradanja mladića Davida Dragičevića. 

„Tužilaštvo je trebalo da uloži više napora da bi to što prije bilo riješeno i izbjegnute bilo kakve spekulacije“, rekao je novinarima Dodik.

Nestanak dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je 4. jula naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN lica zbog postojanja osnova sumnje da su 18. marta u Banjaluci napala Davida Dragičevića koji je bježao od njih i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene ili su ga napadači gurnuli, te je usljed utopljenja nastupila smrt.

U naredbi iz Okružnog tužilaštva Banjaluka navode da postoje osnovi sumnje da su ta lica drugog lišila života, čime bi učinila krivično djelo ubistvo.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem „Fejsbuk“ grupe pod nazivom „Pravda za Davida“, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja slučaja smrti Davida Dragičevića.

IRB može da pomogne razvoju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Investiciono-razvojna banka /IRB/ Srpske može da pomogne razvoju privrede, jer je portfolio banke viši od milijardu KM, a dnevno stanje računa iznad 100 miliona KM. 

„Formiranje IRB-a bila je dobra stvar za ekonomiju, jer je 600 miliona KM stavljeno na raspolaganje, a danas je njen protfolio viši od milijardu KM, što govori da ima perspektivu da pomogne razvoju naše privrede“, rekao je novinarima Dodik, nakon konferencije pod nazivom „Privreda Republike Srpske od 2019-2022. godine – dijalog za budućnost“.

On je ocijenio da je Republika Srpska došla u poziciju da se na osnovama kompromisa i dijaloga Vlade, poslovne zajednice i sindikata bavi ekonomskim, socijalnim i drugim pitanjima.

„I uvijek kada se bavimo ovim, zapravo se bavimo pitanjima opstanka i razvoja Republike Srpske. Zadovoljan sam što je dijalog poslovne zajednice i javnog sektora veoma uspješan“, dodao je Dodik.

On je podsjetio da je više od 80 odsto mjera, koje su dogovorili poslovna zajednica i javni sektor, realizovano, a da će preostale biti tretirane u ekonomskoj politici za narednu godinu.

„Društvo koje ima sposobnost da održi dijalog može da nađe rješenje za sva pitanja. Naša ekonomija je preživjela veoma težak put od socijalističke, ratne, poslijeratne, a nakon toga imali smo spekulativnu i veoma neuspješnu privatizaciju koja nije dala očekivane efekte“, podsjetio je Dodik.

On je naveo da je Srpska rano ostala bez bankarskog sistema, što je bio dodatni problem za privredu.

„Nažalost, zbog banaka koje su ovdje imamo kamatne stope za privredu od četiri do pet odsto, a negdje i više, dok je u svijetu za razvojne projekte predviđena nulta kamatna stopa“, kaže Dodik.

On je zahvalio svima koju su uspjeli da zadrže realnu proizvodnju u Srpskoj.

„Republika Srpska danas je u 16. kvartalu u kojem ima rast domaćeg proizvoda, a povećava se i broj zaposlenih. Pokrivenost uvoza-izvozom je 75 odsto, a ova generacija vlasti u Srpskoj naslijedila je ovo na nivou od 35 odsto. Imamo i nominalni rast domaćeg proizvoda koji je prije 12 godina bio negdje oko pet milijardi, a danas je viši od 10 milijardi KM“, podsjetio je Dodik i naveo da su povećana i izdvajanja za poljoporivredu.

On je ponovio da je Republika Srpska imala uspješno ekonomsko kretanje, ima likvidan budžet i nema dramatičnih zaostataka u isplatama, što se može vidjeti i iz smirenih socijalnih reakcija.

Konferenciji su prisustvovali premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore, te brojni privrednici.

Organizatori konferencije su bili Vlada Republike Srpske, Unija udruženja poslodavaca i Privreda komora.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se