LIFESTYLE

Teroretičari zavjere tvrde da je Atlantida konačno pronađena

Legenda kaže da je more potopilo ostrvo Atlantidu potopilo u jednom danu i noći – i od tada ono je zauvjek ostalo izgubljeno unutar Zemlje… Ipak, sada se pojavila još jedna u nizu teorija koja, navodno, otkriva pravu lokaciju izgubljenog grada.

Izgubljeni grad Atlantida godinama unazad predstavlja jednu od najvećih misterija. Nakon brojnih tvrdnji o mitskom ostrvu, sada teoretičari zavjere tvrde da su pronašli tačnu lokaciju navodeći da je ona bila sve vrijeme pred nama.

Predanje o Atlantidi potiče od grčkog filozofa Platona, čije knjige datiraju otprilike oko 360. prije nove ere. Prema pričama, koje su danas postale legenda, ostrvo Atlantida potonulo je u more u jednom danu i noći, izgubljeno je zauvek, pošto su bogovi kaznili ljude zbog njihove oholosti.

Teoretičari zavjere su dugo tražili lokaciju mitskog grada, sa pretpostavkama da je možda riječ o ostrvima Santoriniju, Siciliji, Malti, Kritu ili Kipru.

Međutim, na kanalu Brajt insajt (Bright Insight) na Jutjubu pojavila se nova teorija prema kojoj jedno mjesto u afričkoj pustinji Sahari ima veliku sličnost sa poznatim detaljima o Atlantidi koji su pisani hiljadama godinama unazad.

Rišat struktura, poznata kao Oko Sahare, nalazi se u gradu Ouadane u zapadnoj Mauritaniji.

Smatrano je da je bizaran, kružni oblik nastao nakon udara asteroida, ali ne postoje pouzdani dokazi da je to istina.

Ipak, naučnici su smatrali da struktura mora biti prirodna pojava… Ali to nije nužno onako kako se čini, ako se vjeruje u teoriju Brajt insajta.

https://youtu.be/choIyaPiMjo

laton je u svojim tekstovima naveo da je Atlantida uništena 11.600 godina prije nove ere, što odgovara vremenu teorije „mlađi drijas“ koja sugeriše da je udar komete izazvao ledeno doba.

Ali slučajnosti se ne završavaju ovde.

Prema Brajt insajtu, struktura Rišat ima spoljni prečnik kruga od 23,5 km. U Platonovim zapisima, Atlantida je imala 127 stadijuma, što bi danas iznosilo 23,49 km. Platon je takođe opisao Atlantidu u svojim tekstovima sledećim riječima: „Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dvije zemlje i tri vode.“

Opis je veoma sličan sa izgledom Rišat strukture, kada se gleda sa satelita.

(B92)

Tagovi
Back to top button
Close
Close