18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tačijeva provokacija ruši teško stečenu stabilnost

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je dolazak predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, u pratnji specijalaca ROSU, na jezero Gazivode provokacija koja ruši ionako tešku stečenu stabilnost na tom području. 

„Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija“, rekao je Dačić.

On je podsjetio da je to kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mjesecima.

Dačić je rekao da je iritirajuće to što se EU povodom upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosmeta „oglasila kao neki vrhovni savjet sa Tibeta“ i govorila o potrebi da sve strane ostanu mirne.

„Ja ništa ni ne očekujem od EU. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sam 100 puta rekao da ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni, ne samo EU, nego cela međunarodna zajednica“, rekao je Dačić za Televiziju „Prva“.

Prema njegovim riječima, situacija se dosta promijenila, jer sada svi u svijetu shvataju da prištinska strana stalno pravi probleme, ali i dalje nema negativnih reakcija i nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora.

On je naglasio da je jasno da je upad ROSU na Gazivode provokacija, kao i jasno kršenje Briselskog sporazuma.

„Lično sam prisustvovao sastanku u procesu potpisivanja Briselskog sporazuma na kome je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosmeta dok se ne ispune dva uslova. Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština“, precizirao je Dačić.

On je dodao da ne zna da li je KFOR bio obaviješten, jer se sa njihove strane samo javljaju „izvinjenja, propusti i naknadne reakcije“, kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili.

„S druge strane, EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opštine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost“, rekao je Dačić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se