4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Štajnmajer: Održati dijalog sa Moskvom

HELSINKI – Potrebno je da Evropa održi dijalog sa Rusijom, umjesto da je stavlja u stranu, izjavio je predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer. 

On je napomenuo da Evropa i Rusija moraju da pređu dug put prije nego što se odnosi dvije strane vrate u normalu.

„Niko ne može biti zadovoljan trenutnim stanjem u odnosima Njemačke i Evrope sa Rusijom. Želimo da ih poboljšamo, ali pred nama je dug put prije vraćanja odnosa na normalan nivo“, rekao je za list „Helsingin sanomat“ Štajnmajer, koji je danas započeo trodnevnu posjetu finskoj.

NJemački predsjednik istakao je da su postupci Moskve u istočnoj Ukrajini u velikoj mjeri uticali na odnose Evrope i Rusije, javio je TASS.

„Rusija ostaje susjed Evrope i Finska je zemlja koja to razumije bolje od ostalih“, naglasio je njemački lider.

Štajnmajer je dodao da nije ispravno stavljati Rusiju u stranu i da je neophodno tražiti načine za komunikaciju, „naročito u teškim vremenima“.

Predsjednik NJemačke izjavio je da o pitanjima koja se tiču Rusije treba razgovarati sa predstavnicima te zemlje, iako to neće brzo poboljšati situaciju.

„Takvim razgovorima neće se brzo poboljšati situacija, ali sam siguran da će, ukoliko budemo ćutali, rizici rasti i da se neće pojaviti alternativa“, napomenuo je Štajnmajer i istakao da će mu biti zadovoljstvo da o ovom pitanju razgovara sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom, koji, kako je naglasio, zastupa isti pristup kao i njemačka Vlada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se