23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma.

„Posebnu zahvalnost imamo za dugogodišnje rusko principijelno ponašanje u pogledu Dejtonskog sporazuma i u okviru Savjeta za primjenu mira u BiH i Savjeta bezbjednosti UN“, rekao je Dodik u Banjaluci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

Dodik je naglasio da je Srpska posebno zahvalna Ruskoj Federaciji za uloženi veto u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju koja je osuđivala srpski narod za genocidne namjere u prošlom vijeku.

„Principijelno ponašanje Ruske Federacije na tom pitanju još je jedan dokaz prijateljstva prema nama. Tu se radilo o neistini, Ruska Federacija je to prepoznala i želim da zahvalim u ime srpskog naroda i Republike Srpske. Kao i mnoge stvari ranije i to pitanje za nas će ostati vječno upisano kao dokaz našeg prijateljstva“, rekao je Dodik.

On je odbacio spekulacije koje govore o lošem uticaju Ruske Federacije na području BiH i Balkana.

„I danas smo rekli da su to spekulacije. Ruska Federacija je za nas prijatelj i želimo da razvijamo odnose na svim pitanjima. To se, prije svega, odnosi na ekonomiju, ali i na kulturu, obrazovanje i političku saradnju. Srpska je ponosna što nije dozvolila BiH da uvede sankcije Ruskoj Federaciji jer mislimo da je to nepravedno i da bi to ugrozilo naše bazične interese“, naglasio je Dodik.

On je dodao da su razmotrili i političku situaciju u Republici Srpskoj i BiH.

„Upoznao sam ministra Lavrova da je situacija u Srpskoj stabilna i na ekonomskom i na političkom planu“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna od važnih tema bila je i ekonomija i posebno je naglašeno da je nastavljena uspješna realizacija projekata u naftnoj industriji Republike Srpske.

„Ruski partner ostvaruje kontinuirano dobre poslovne rezultate u naftnoj industriji u Srpskoj. Razgovarali smo o tome na koji način možemo ostvariti saradnju u istraživanju nalazišta nafte u Srpskoj i izgradnji fabrike za gas u Zvorniku na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa `Gaspromom`“, istakao je Dodik.

On je zahvalio Lavrovu što je posjetio Banjaluku i što su posjetili i nedavno osveštane temelje rusko-srpskog hrama.

„Ministar Lavrov je prije godinu obećao da će zbog toga doći u Banjaluku i hvala mu što je održao obećanje“, istakao je Dodik.

Dodik i Lavrov su se poslije koneferencije za novinare sastali sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, čime je završena posjeta šefa ruske diplomatije Banjaluci. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se