17 C
Zvornik
27. септембра 2022.

SRAMOTA KATOLIČKE CRKVE U HRVATSKOJ: Promocija knjige o koljaču Maksu Luburiću u crkvenim prostorijama

ZAGREB – Hrvatska katolička crkva još jednom je stala na stranu ustaštva i opravdavanja nezapamćenih zločina koje su činili pripadnici vojske NDH u Drugom svjetskom ratu u logoru Jasenovac. Ovaj put oni su dozvolili da se u crkvenim prostorijama u gradovima Splitu i Karlovcu, održi promocija knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, zloglasnom ustaškom oficiru i zapovjedniku sistema koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji i najsuroviji bio Jasenovac. Takođe, zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, Luburić se smatra jednim od najvećih i najbrutalnijih ustaških oficira.

Kako prenosi hrvatski portal „Novi list“, katolička crkva ustupila je u Karlovcu i Splitu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, kojeg vjerodostojni istorijski izvori prikazuju kao jednog od najvećih ubica u sastavu takozvane ustaške vojske, udarne pesnice režima Ante Pavelića. Riječ je o Maksu Luburiću čije ime se spominje u kontraverznoj pjesmi ustaški orijentisanog pjevača, Marka Perkovića Thomposna „Jasenovac i Gradiška Stara“, gdje se o logorima smrti govori kao o kući „Maksovih mesara“.

U pozivu na promociju, objavljenom u nedjeljniku ekstremno desne orijentacije, navodi se da je riječ o knjizi o „životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina“.

– Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić, valja naglasiti, idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 hiljada ljudi, uglavnom Srba, Roma i Jevreja.

– U KCL Jasenovac dolazio je često, nadzirao je rad i lično je ubijao zatvorenike. Tako, između ostalog, Luburića predstavljaju u Spomen-području Jasnovac.

Što se predstavljanja knjige o Luburiću tiče, knjiga koja govori o „liku i djelu hrvatskog viteza“, u Karlovcu će promocija biti održana posle službe, u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. U Splitu su „hrvatskom vitezu Maksu Luburiću“ prostor ustupili Dominikanci, u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Što se promocije tiče, i ovde će se ona održati psole službe.

Inače, rektor svetišta sv. Josipa reagovao je na ovu najavu promocije knjige Maksa Luburića i demantovao da je neko o tome kontaktirao njegovu parohiju, kao i da ne zna ko je naručilac, pa ni organizator prezentacije sporne knjige.

(Novi list)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se