15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Slovenački parlamentarac smatra da bi RS trebalo da bude samostalna država

BANJALUKA – Šef kluba poslanika Slovenačke nacionalne stranke u parlamentu Slovenije Zmago Jelinčić Plemeniti smatra da bi Republika Srpska trebalo da bude samostalna država i da ima sva prava da to postane. 

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Republika Srpska entitet koji je dobio svoj status po Dejtonskom sporazumu, ali da se on sada stavlja sa strane, te da se ne poštuje Ustav.

„Republici Srpskoj su oduzeli oko 90 garantovanih prava, koja su bila određena Ustavom, a Evropa i Brisel ne rade ništa povodom toga. Sa druge strane, imate Ustavni sud koji je sastavljen od po dva Srbina, Hrvata i Muslimana i tri stranca, tako da većinu uvijek dobijaju dva muslimana i tri stranca“, rekao je Jelinčić.

Prema njegovim riječima, EU „gura“ Republiku Srpsku na stranu kao da je nema, a, sa druge strane, se sprema da potpuno prihvati 25 teritorija i kolonijalnih ostrva Velike Britanije, Holandije i Francuske.

„Možda bi bilo dobro da se jednom otvoreno kaže da je dosta toga da EU i Amerika preferiraju muslimane, kad već sami vide šta to znači za evropsku kulturnu saradnju i za opstanak evropskog kulturnog kruga“, rekao je Jelinčić.

On je naglasio da se ne smije odstupati od Ustava i Dejtonskog sporazuma. „Siguran sam da će, ako ostane ova koalicija koja je sada na vlasti, da će raditi u tom pravcu“, rekao je Jelinčić.

„Amerika pod vođstvom Bila Klintona i Baraka Obame radila je protiv Srba i Republike Srpske, a sada pod vođstvom Donalda Trampa to ne bi smjelo da se dešava“, rekao je Jelinčić.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, on je ocijenio da velike zemlje ulažu veliki novac kako bi se određeni pravci uništili. „Tu je najviše riječ o Velikoj Britaniji i Americi, koje pokušavaju da nametnu mišljenje da se ruska strana upliće u izbore u Republici Srpskoj, iako to nije istina“, rekao je Jelinčić.

Član Senata Italije Antonio Raci rekao je da je njegov moto uvijek bio da svi treba da „žive i da puste druge da žive“, te da je to moto koji bi trebalo da se primjeni i na Evropu, ali da to nije slučaj.

On vjeruje da je ono što bi EU prvo trebalo da uradi jeste da ukine sankcije Rusiji.

Prema njegovim riječima, za srpski narod najbolje bi bilo da slijedi politiku koju vodi predsjednik Srpske Milorad Dodik, jer je on jaka osoba koja će uspješno da sprovede ono što je najbolje za Republiku Srpsku.

Bivši vicepremijer za agrokulturu Italije Luka Beloti rekao je da je na današnjem sastanku sa Dodikom čuo određena razmišljanja, za koja smatra da su dobra.

„Razgovarali smo trenutnoj situaciji u BiH, te sam stekao utisak da on želi da ima više kontakata sa EU, a ne manje i to je poruka koju ću ponijeti kući“, rekao je Beloti.

Poslanik Stranke Slobode u Parlamentu Austrije Johanes Hubnor smatra da je u BiH potrebno da se svi drže Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da svako odstupanje nije dobro.

„Jedna od suštinskih vijednosti Evrope i EU je demokratija, koja znači poštovanje volje naroda. Umajući u vidu te vrijednosti i primijenjujući ih na situaciju u BiH, potrebno je voditi računa o tome šta narod želi, a ne šta visoki predstavnici žele“, rekao je Hubnor.

On smatra da ukoliko EU bude poštovala volju svih naroda u BiH rješenje će doći brzo i biti dobro. „Ukoliko Evropa nastavi da se oslanja na visokog predstavnika, onda će teško doći do rješenja i bojim se da će ovakva situacija biti nastavljena i u narednih 25 godina, kao što je bila i do sada“, rekao je Hubnor.

Počasni senator Parlamenta Flandrije Frank Krejeljman rekao je, s obzirom na to da je član Flamanske stranke koja teži ka nezavisnosti od Belgije, da razumije težnju srpskog naroda da izađe iz, kako je rekao, „monstruoznosti“ koja se zove BiH.

Prema njegovim riječima, problemi u EU što postoji velika evrokratija, koja živi u „balonu“ i ne vidi sa čime se suočavaju obični ljudi i šta donose problemi migracije u gradovima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se