15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Razgovarano o budućoj saradnji RS i Srbije

BEOGRAD – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu razgovarao o budućoj saradnji Republike Srpske i Srbije, kao i da je Vučić opredijeljen da pomaže Republiku Srpsku kao entitet u sastavu BiH. 

„Ta saradnja će se odvijati u formama kroz koje se i do sada odvijala, priznaje legalnu vlast koja je tamo i nema namjeru da na drugi način utiče“, rekao je Čubrilović novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

Čubrilović je naglasio da je saradnja Republike Srpske i Srbije „uvijek bila na zavidnom nivou, ali nikada konkretnije nego posljednjih nekoliko godina“.

On je rekao da je Vučiću zahvalio za dosadašnju saradnju, istakavši da su razgovarali i o perspektivama i budućnosti te saradnje.

„I uvijek je to predsjednik Srbije naglašavao – uz uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, poseban status Republike Srpske i sve ono što je Srbija do sada radila tim putem će se nastaviti“, rekao je Čubrilović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čubrilović je rekao da sa Vučićem nije razgovarao o stranom miješanju u izbore u BiH.

„Nismo o tom pitanju razgovarali i mogu samo da ponovim da to govori čovjek koji ima najbolje informacije na ovom prostoru“, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je prethodno danas sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković potpisao Memorandum o formiranju Komisije za saradnju parlamenata Republike Srpske i Srbije.

Veliko razumijevanje između Srbije i Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović konstatovali su u Beogradu da postoji veliko razumijevanje između Srbije i Srpske, kao i dobri politički i ekonomski odnosi, na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama. 

Vučić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali uz jasno poštovanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje interesa Srpske, jer smatra da je to osnovni uslov stabilnosti regiona, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za odnose sa javnošću.

On je naveo da je Srbija svjesna da put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa Republike Srbije i BiH, i kontinuitrano poziva sve političke aktere u BiH na dalje aktivnosti u tom pravcu.

„Računamo na prevladavanje svih unutrašnjih i spoljnih političih izazova u BiH, kako bi se omogućio neomatan ekonomski razvoj za sve njene građane“, istakao je Vučić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se