18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Rađa u Kući slavnih: Danima sam plakao, niko nije znao zašto

Jedan od najboljih jugoslovenskih i hrvatskih košarkaša svih vremena Dino Rađa (51) noćas je primljen u košarkašku Kuću slavnih u američkom gradu Springfildu.

Hina navodi da su se u klasi 2018, uz Rađu, našle i NBA legende Rej Alen, Moris Čiks, Grent Hil, Džejson Kid i Stiv Neš.

Navodi se da je Rađa do bine došao u pratnji Lerija Birda, koji je osvojio tri titule NBA prvaka sa Boston Seltiksima, za koje je Rađa igrao od 1993. do 1997. godine.

„Nema riječi kojima bih opisao kako se osjećam. Ovo je veliki šok, jer nisam ni znao da sam nominovan za ulazak u Kuću slavnih. Danima sam plakao, a nikome nije bilo jasno zašto, jer nedjelju dana nisam smio nikome ništa da govorim, sve do službene objave“, rekao je Rađa.

Navodi se da je u govoru pohvalio trenere koji su sa njim radili: Slavka Trninića, Božu Maljkovića, Dušana Ivkovića, Svetislava Pešića, Krešu Ćosića, Zorana Slavnića i kondicionog trenera Mirka Krolu.

„Imao sam sreću da sam rođen u isto vrijeme kad i jedna cijela fantastična generacija. Igrao sam za nekoliko nevjerojatnih ekipa, juniorska reprezentacija (Jugoslavije) iz Bormija 1987, Jugoplastika, reprezentacija bivše Jugoslavije i reprezentacija Hrvatske“, rekao je Rađa.

On je dodao da su mu saigrači bili „nevjerovatni“, a jedini koji je bio dio sve te četiri ekipe je Toni Kukoč, kojeg je Rađa nazvao svojom „košarkaškom srodnom dušom“

„Sa njim i dan danas mogu da igram zatvorenih očiju. Imao sam privilegiju da igram i sa Draženom Petrovićem, od kojeg sam puno naučio, ne samo o košarci, nego i o drugim stvarima. Tu su još Stojko Vranković, Perasović, Komazec, Đorđević, Divac, Zdovc, Paspalj, sve sjajni igrači i članovi generacije koja je vladala evropskom i svjetskom košarkom. Hvala im, jer zbog njih sam bio bolji igrač“, naveo je Rađa.

Hina podsjeća da je u dresu Jugoplastike Rađa tri puta bio prvak bivše Jugoslavije, dva puta prvak Europe, sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebro na Olimpijskim igrama 1992, bronzu na Svjestkom prvenstvu 1994. i bronzu na Evropskom prvenstvu 1995. Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije ima srebro sa Olimpijadi 1988, dva zlata sa Evrobasketa (1989, 1991), kao i zlato sa Mundobasketu 1990. godine.

Tokom karijere igrao je za Jugoplastiku, rimski Mesađero, Boston Seltikse, Panatenaikos, Zadar, Olimpijakos, Cibonu, a igračku karijeru završio je sa 36 godina kada je odveo Split do titule prvaka Hrvatske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se