23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Radikalni islamisti i dalje djeluju na Balkanu

BEOGRAD – Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i stručnjak za borbu protiv terorizma Marija Đorić upozorili su danas da radikalni islamisti i dalje djeluju na Balkanu i da su njihove akcije usmjerene prvenstveno ka vrbovanju mladih za učešće u ratovima u Siriji. 

Drecun je rekao da su, nakon ratnih sukoba u BiH, dijelovi brigade „El mudžahedin“ ostali na istom prostoru, odakle su njene pripadnike „zapadne službe regrutovale za odlazak na Kosovo i Metohiju“.

Prema njegovim riječima, radikalni islamisti su prisutni i u Kosovskoj policijskoj službi i Kosovskom zaštitnom korpusu, kao i u dijelovima Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i dijelovima centralne Srbije.

„Svuda oko nas postoje te ćelije, naše službe, na sreću sada drže to pod kontrolom“, rekao je Drecun za Televiziju „Pink“, istakavši da se radikalni islamisti uglavnom bave regrutovanjem, ali da „mogu da budu velika opasnost“.

Đorićeva naglašava da su upravo „radikalni islamisti najveća pretnja za umereno muslimansko stanovništvo“, jer ih „smatraju otpadnicima i lošim muslimanima i obračunavaju se sa njima“.

„Sada imamo širenje tog radikalnog islama na prostoru Balkana i Evrope, a značajna tačka je BiH“, kaže Ćorićeva.

Prema njenim riječima, radikalni islamisti uglavnom za učešća na ratištima u Siriji vrbuju mlade koji su siromašni ili imaju krizu identiteta.

„Ukoliko želite da postane pobornik radikalnog islama dobićete 300 evra na mesečnom nivou, za žene je to 200 evra, ukoliko pristanu da se pokriju… i to je 500 evra mesečno za porodicu“, rekla je Ćorićeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se