10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Prvi vozač automobila na svijetu bila je žena – Bertha Benz (video)

Dok je genijalan njemački konstruktor Karl Fridrih Benc poznat gotovo svima koji prate istoriju autoindustrije, jer je stvorio Benz Patent Motorwagen, njegova supruga Berta Benc u cijeloj priči nije imala nimalo zanemarivu ulogu, a o njoj se malo piše.

Naime, Berta Benc je podjednako zaslužna za uspjeh projekta prvog motornog vozila, odnosno motorizovane kočije nazvane Benz Patent Motorwagen. Znala je da njen suprug često bude sumnjičav prema svojim izumima, da ima premalo vjere u sebe i svoje sposobnosti, a da je pritom sjajan inovator.

Da bi mu dokazala kako je Benz Patent Motorwagen odličan izum iskrala se iz kuće te jednog jutra u avgustu 1888. godine, uz pomoć sinova, tiho izgurala vozilo iz garaže te s njima hrabro krenula na putovanje dugačko više od 200 kilometara.

Kad se Karl Fridrih Benc to jutro probudio na stolu je pronašao Bertinu poruku u kojoj je pisalo da je otišla, sa sinovima 13-godišnjim Ričardom i 15-godišnjim Judžinom, do rodnog Forchajma u posjetu majci. Tokom putovanja dugog gotovo 104 kilometra u jednom smjeru Berta Benc susrela se s brojnim poteškoćama poput nedostatka goriva i mehaničkih problema, ali njenim zavidnim znanjem o mašinstvu uspjela je sve da riješi.

Iako se godinama smatralo da je motor zapremine 954 ccm razvijao 500 W odnosno 0,75 konjskih snaga, kasniji testovi na Univerziteti u Manhajmu pokazali su kako je motor raspolagao sa 670 W odnosno 0,9 KS pri 400/min.

Kad bi 0,9 konjskih snaga bilo nedovoljno za savladavanje uspona s motorizovanom kočijom mase 360 kilograma gurali bi je sinovi, kad bi primijetila da se motor pregrijava prošla bi kroz prvu lokvu, kad su joj otkazale drvene kočnice navratila je kod postolara da napravi kožne… Uglavnom, Berta Benc našla je rješenje za sve, a na kraju cjelodnevnog putovanja telegramom se javila suprugu. Kod majke je ostala gotovo puna tri dana, a potom se istim načinom vratila kući te time zaključila putovanje ukupne dužine veće od 200 kilometara.

Tiokom zanimljivog putovanja od Manhajma do Forchajm i natrag Berta Benc i Benz Patent Motorwagen bili su prava senzacija. Mnogi su se micali s puta u nevjerici gledajući kočiju koja galami i dimi, a vozi sama, bez konjske zaprege…

Kad se vratila kući Berta Benc suprugu je stručno elaborirala sve poteškoće s kojima se susrela i usmjerila ga prema prvim modifikacijama. Karl Fridrih Benc pažljivo ju je poslušao i primjenio sve sugestije, čime je Benz Patent Motorwagen znatno poboljšan.

(Autopress.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se