Ex-YunaslovnaVIJESTI

Pravoslavlju prijeti raskol teži od onog između Istoka i Zapada

BEOGRAD – Pravoslavlju prvi put u istoriji prijeti raskol teži od onog između Istoka i Zapada, istakao je Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej, povodom upozorenja Ruske pravoslavne crkve da je cijeli pravoslavni svijet u opasnosti poslije odluke Vaseljenske /Carigradske/ patrijaršije o postavljenju „egzarha“ u Ukrajini. 

On je naglasio da se prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada, nego unutar samog Istoka.

„Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svetu“, rekao je vladika Irinej za „Politiku“.

On je pojasnio da dvojica „egzarha“, izaslanika u Kijevu nisu tamo postavljeni, nego poslati na neko vrijeme u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodjeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, protiv volje zakonite i jedine kanonske Pravoslavne crkve u Ukrajini.

Komentarišući izjavu vaseljenskog patrijarha da je taj proces „nepovratan i biće nastavljen“, vladika Irinej kaže da smatra da u istoriji nema nepovratnih procesa, čak i kada su okončani, „a kamoli kada su u toku i tek treba da budu okončani“.

On je izrazio nadu da Carigradska patrijaršija „neće preći fatalni Rubikon i da će svetinju jedinstva crkve staviti iznad ovozemaljskih primata, antagonizama, interesa, uticaja…“.

Vladika Irinej napomenuo je i da Srpska pravoslavna crkva ne prihvata postojanje dva različita, pritom zavađena, pravoslavlja, jednog „fanariotskog“, a drugog „moskovskog“, već da vjeruje u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Hristovu crkvu.

„Ukratko, nismo za Moskvu, nego za puno poštovanje vekovnog kanonskog poretka, i nismo protiv Carigrada, nego protiv svake inicijative koja bi, čak i nezavisno od dobrih namera, sigurno izazvala još teže potrese i podele od onih koje već imamo“, poručio je episkop Irinej.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se, ako nekanonske crkvene strukture u Ukrajini na ovaj način dobiju autokefalnost, slično dogodi i u Makedoniji, gdje, takođe, postoje i kanonska Crkva i nepriznate strukture, vladika bački upozorava da ako nešto prođe u Ukrajini, proći će ne samo i u Makedoniji, nego i u Crnoj Gori, Abhaziji „i gdje god naručioci i izvršioci zamisle, čak, možda i u Grčkoj“.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close