18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Podsticati investicije i stvarati novi proizvod

BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je u Banjaluci na današnjoj konferenciji „Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine – dijalog za budućnost“ da Srpska ima snažne potencijale za dalji razvoj kroz podsticanje što većeg obima investicija i stvaranje novog proizvoda. 

Đokić smatra da je neophodno mijenjati sliku o BiH kao zemlji koja je sa stanovišta biznisa označena kao neuređeno i nestabilno područje, jer je mnogo zainteresovanih investitora koji prepoznaju da potencijal postoji, ali traže sigurnost.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske promoviše dijalog sa poslovnom zajednicom, koji je dao vidljive rezultate, među kojima je rasterećenje privrede povećanjem neoporezivog dijela dohotka.

„Privredi je učinjena ušteda od nekih 62 miliona KM, a istovremeno je omogućeno povećanje plata“, rekao je Đokić novinarima.

Napominjući da je do sada realizovano 75 odsto memoranduma o zajedničkim politikama Vlade i poslovne zajednice, Đokić je poručio da će i zaključci sa današnje konferencije biti usmjereni na kreiranje ekonomskih politika za naredne godine.

„Godinama je vidljiv rast industrijske proizvodnje, možda se u pojedinim oblastima periodično mijenja, ali je to doprinijelo ukupnom rastu BDP-a i učešću industrijske proizvodnje u njegovom stvaranju“, rekao je Đokić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da i poslodavci razmišljaju o povećanju plata, ali da je to moguće samo na realnim osnovama, jer bi fiktivno povećanje bez realnih prihoda svaki kolektiv dovelo do stečaja ili prestanka rada.

„Plate možemo povećati smanjenjem javne potrošnje, poreza i doprinosa. Uslov je i uvođenje novih tehnologija, povećanje produktivnosti“, naveo je Škrebić.

On je ocijenio da ljudi iz BiH ne odlaze samo zbog visine plata, već i političke situacije koja ima uticaj na razvoj privrede.

„Da bi privredna stabilnost bila na većem nivou i da bi privredni ambijent bio bolji, prvi i osnovni uslov je politička stabilnost. Dok imamo ovakvu situaciju u BiH teško je govoriti o nekakvoj privredi“, konstatovao je Škrebić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić kaže da je potrebno isključiti „nerad iz rada“, odnosno, prestati plaćati pauze.

„Imamo zakonom regulisanu četrdesetčasovnu radnu sedmicu od koje se dva i po sata ne radi i kada se preračuna, to je 6,7 odsto. Predlažemo da se za toliko povećaju plate, a da se pauze kao takve koriste, a ne plaćaju. Tako bismo obezbijedili viši stepen konkurentnosti naših proizvoda. Pauze na godišnjem nivou koštaju 180 miliona KM“, rekao je Đurić.

On smatra da postoji i veliki broj prazničnih dana, te je izračunao da jedan dan praznika u neto iznosu prema sadašnjim prosječnim platama košta 10,3 miliona KM.

Đurić je naglasio da se privredna zajednica zalaže da Poreska uprava Srpske javno objavi spisak poreskih neplatiša, kao i da se prikaže prosjek plata u pojedinim privrednim subjektima.

„Imamo slučajeve da se u pojedinim privrednim subjektima i za 80 odsto razlikuje visina plata od prosjeka u toj grani, a to iza sebe skriva određene mogućnosti za ukupno povećanje plata, odnosno smanjenjem opterećenja na plate ukoliko oni koji su u sivoj zoni privedu obavezi izmirenja obaveza u skladu sa propisima“, zaključio je Đurić.

Konferenciju „Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine – dijalog za budućnost“ organizovala je Vlada Republike Srpske, a učesnici su, između ostalih, predstavnici bankarskog i nevladinog sektora, kao i lokalnih zajednica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se