20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Panika u Briselu – „varvarin“ je stigao!

Varvarin Benon“ /nadimak koji je „ponosno prihvatio“/ postaje noćna mora Brisela, ionako suočenog sa rastom evroskeptičnih partija, koje u sve većem broju ulaze u Evropski parlament.

Stiv Benon, ikona američkih, a sada i evropskih desničara, postao je noćna mora EU i Brisela pred izbore za Evropski parlament naredne godine, nakon što je preuzeo operativne poslove za dovođenje na vlast što više antievropskih vlada.

VOJNIK, NAUČNIK, BANKAR, FILMSKI PRODUCENT… 

Stiv Benon, strateg pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima, nije bilo ko. Riječ je o jednom od najobrazovanijih aktivnih političkih savjetnika i majstora za političko-ideološki marketing, sa više fakultetskih diploma i velikim iskustvom /ne samo/ u politici.

Benon najavljuje pomoć i savjetničku ulogu svakoj partiji u zemljama EU koja se zalaže za preuređenje Unije i ima evroskeptične poglede.

Benon je stao uz mađarskog premijera Viktora Orbana, ministra unutrašnjih poslova Italije Matea Salvinija, stari je prijatelj lidera francuske desnice Marin le Pen, sve češći je gost češkog predsjednika Miloša Zemana, te rado viđen u Varšavi, koja je u stalnom sporu sa Briselom.

Stiv Benon završio je privatnu katoličku vojnu školu Pripremni benediktinski koledž, studirao je na Virdžinija politehničkom institutu i državnom univerzitetu /Virdžinija teč/, diplomirao je urbanizam, a tokom vojne službe postao je magistar u oblasti nacionalne bezbjednosti.

Bio je jedan od najboljih polaznika prestižne Harvard biznis-škole, gdje je stekao još jednu magistraturu.

Bavio se obavještajnim radom u mornarici, bio je bankar i potpredsjednik jedne od najvećih banaka u svijetu Goldman Saksa, i to kao investicioni bankar.

Kasnije je pokrenuo vlastitu kompaniju „Benon.ko“ specijalizovanu za medije.

Onda je otišao u nauku i bavio se eko-projektom „Biosfera dva“. To je zatvoreni eko-sistem koji je danas u vlasništvu univerziteta u Arizoni i jedan je od ključnih istraživačkih centara za izučavanje ekoloških sistema. Benon je bio direktor.

U Holivudu je producirao 18 filmova između 1991. i 2016. godine, da bi zatim pokrenuo „Brajtbart“, desničarski portal koji je ubrzo stekao veliku popularnost i na kraju pomogao Trampu da od autsajdera postane stanar Bijele kuće.

„VARVARIN“ IZ „BRAJTBARTA“ 

„Brajtbart“ je bio jedini veći medij u SAD koji je otvoreno podržao Trampovu kandidaturu. Iako je Tramp imao podršku polovine američkog biračkog tijela, forsiralo ga je tek dva odsto američkih medija.

Benona je taj podatak učvrstio u uvjerenju da demokratija u pravom obliku ne postoji i da mediji ne odražavaju javno mišljenje već rade onako ih usmjeravaju i kreiraju.

Arhitekta Trampove pobjede, kojeg je Tramp pod pritiskom establišmenta morao da se odrekne, sada se okrenuo promjenama u EU.

„Varvarin Benon“ /nadimak koji je „ponosno prihvatio“/ postaje noćna mora Brisela, ionako suočenog sa rastom evroskeptičnih partija, koje u sve većem broju ulaze u Evropski parlament.

„Osjećam se snažnim. Sad sam slobodan. Moje su ruke opet na mom oružju. Neko je rekao da sam `varvarin`. Ja definitivno želim da zgazim svoje protivnike.

Nemojte u to sumnjati. Napravio sam mašinu od `Brajtbarta`. Sad se vraćam. Pokrenuću tu mašinu“, poručio je Benon nakon odlaska iz Bijele kuće, pred „evropsku turneju“, koja označava početak ujedinjavanja evroskepričnih partija.

SMRT BIROKRATIJI 

Šta želi ovaj izuzetno obrazovani i po EU opasan čovjek?

On snažno zagovara veći porez za one koji zarađuju preko pet miliona dolara godišnje, ali i uvođenje znatno manjih državnih nameta srednjoj klasi.

Zagovara snažna ulaganja u infrastrukturne projekte. Protivnik je spasavanja propalih korporacija novcem poreskih obveznika.

Veoma se zalaže za smanjenje birokratije, čiji su pravi primjer Brisel i centrala EU. U centar konzervativne revolucije stavlja „dekonstrukciju birokratske države“.

Benon se protivi američkim vojnim intervencijama u drugim državama, uključujući proširenje američkog angažmana u Avganistanu, Siriji i Venecueli.

On podržava popravljanje odnosa sa Rusijom i protivnik je trke u atomskom naoružanju. Istovremeno, snažno podržava povlačenje SAD iz sporazuma sa Iranom, koji smatra ekstremno opasnim.

NJegova doktrina je da će Iran, Turska i Kina formirati novu osovinu koja će „postaviti izazov Zapadu“, a Tursku smatra „najvećom opasnošću za SAD“, daleko opasnijom od Irana. Palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa smatra teroristom.

SADAŠNJA EU NE MOŽE PREŽIVJETI 

Benon je svojom podrškom evroskepticima objavio rat evropskim liderima – francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Angeli Merkel, te cijelom sadašnjem ustrojstvu EU.

Da ne bude zabune u vezi sa njegovim ciljevima, Benon je pred češkim liderom Milošem Zemanom jasno poručio da sadašnja Evropa ne može preživjeti, te da joj je potrebna reforma.

Neki politički analitičari smatraju da Benon nema šansi protiv Brisela, te da Evropa nije Amerika, misleći pri tome na različite političke klime.

Ali, niko u SAD među velikim medijima i političkim krugovima „nije davao ni pet centi“ da će Tramp pobijediti protivkandidata na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton – niko sem „varvarina Benona“.

Danas svi znaju ko je u Bijeloj kući.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se