17 C
Zvornik
25. марта 2023.

Otkriveno spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda danas su svečano otkrili spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vijence. 

Spomen-obilježje za 120 najmlađe stradalih u minulom ratu na ovom području osveštali su sveštenici Mitropolije dabrobosanske, a vijence su položili i roditelji stradale djece Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, te predstavnici ostalih delegacija.

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“, a na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara „Sumrak“, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 120-oro ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina.

Sredstva za izgradnju ovog spomen-obilježja obezbijedio je kabinet predsjednika Republike Srpske.

Osveštavanje spomenika stradaloj djeci Srpskog Sarajeva (Foto: SRNA)

Nema oprosta za ubice Djece

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu da nema oprosta za one koji su u proteklom ratu ubijali djecu.

„Potrudiću se da u budućnosti institucije Republike Srpske, dok god postoje, progone zločince nad našom djecom. Ne mogu oprostiti, niti hoću. Isto se odričem bilo koga u srpskog narodu ko je ikada ubio dijete, bez obzira čije i bez obzira na motive“, rekao je predsjednik Srpske nakon što je sa direktorom Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijelom Mrdom svečano otkrio spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva.

Dodik je zahvalio inicijatorima podizanja spomen-obilježja jer je bilo potrebno da sjećanje na stradalu djecu ne ostane samo bol porodica, nego da bude dio kolektivnog teškog sjećanja na vrijeme kada se narod Srpskog Sarajeva beskrajno junaštvom borio za slobodu, da ostane svoj na svome i gubio ono najmilije – djecu.

„Kada strada dijete, strada cijeli svijet. A ovdje je srušeno najmanje 120 svjetova. Potpuno sam uvjeren da je opravdano osvetiti se zločincima koji su to počinili. To nije politički već ljudski govor, našu djecu niko ne smije da tuče i ubija“, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da su srpskom narodu kroz istoriju ubijana djeca, podsjetivši na Drugi svjetski rat, kada je na prostoru Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ formiran jedini koncentracioni logor na svijetu za djecu, srpsku djecu, u kojem je stradalo njih 3.000.

Osveštavanje spomenika stradaloj djeci Srpskog Sarajeva (Foto: SRNA)

„Cijeli prostori Krajine ostali su pusti zato što je NDH imala državni projekat uništenja Srba, prije svega novorođene djece. I kao da se istorija ponavlja, i ovdje i širom Republike Srpske stradala su naša djeca“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su na ovom prostoru 1995. godine snajperskim metkom muslimanske vojske ubijene desetogodišnja Milica Lalović i devetogodišnja Nataša Učur.

„Nažalost, naše žrtve, stradale tokom rata, uključujući i djecu, minimizirane su i potcjenjivane od međunarodne zajednice i neke pravde koja se instališe u Sarajevu, a koja je, u stvari, nepravda“, rekao je Dodik.

Kao primjer te nepravde, Dodik je istakao katastrofalan rad Suda i Tužilaštva BiH.

„Ne možemo prihvatiti takvo pravosuđe i učiniću sve i kada ne budem na javnom funkcijama da pravda stigne zločince. Mora da se zna ko je to uradio, nemoguće da se to ne zna. Kako je moguće da takav još hoda ovdje?“, upitao je Dodik.

Osveštavanje spomenika stradaloj djeci Srpskog Sarajeva (Foto: SRNA)

On je upitao i kako danas u Istočnom Sarajevu nema diplomata zapadnih zemalja i da li je 120 srpske djece manje važno nego što su neke druge žrtve.

„Kakvu nam poruku šalju? Zašto ovdje nema američke ambasadorke ili nekog iz Evrope? Zar ne vide da su i ovdje stradala djeca? Kako je moguće da nemaju empatiju?“, upitao je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio da srpski narod ne smije oprostiti ubijanje djece jer ako se to dogodi – ponovo će stradati. „Naka Bošnjaci u ovoj zemlji žive svoj život i ne diraju Republiku Srpsku. Ovo je naša zemlja i mi je nećemo dati bez obzira na to šta oni misle“, rekao je Dodik i dodao da Srbi traže pravdu, a ako je ne bude – neće biti ni BiH.

Spisak od 120 stradale djece nije konačan

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda poručila je danas da spisak od 120 stradale djece na području Srpskog Sarajeva u otadžbinsko-oslobodilačkom ratu nije konačan i da će se, u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina, raditi na dokumentovanju svih podataka. 

„Gotovo 23 godine nakon rata dobili smo spomen-obilježje u Istočnom Sarajevu za 120 stradale djece Srpskog Sarajeva, zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“, rekla je Mrda nakon otkrivanja spomen-obilježja.

Ona je ukazala da spisak stradale djece nije konačan jer su se, nažalost, mnoge porodice nakon rata raselile iz nekadašnjeg Srpskog Sarajeva.

„Velika nam je čast i obaveza da čuvamo sjećanje na stradalu djecu, 11. mart će biti datum kada ćemo obilježavati datum sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva. Sinonim za stradanje djece ovog grada jesu Nataša Učur i Milica Lalović koje su 11. marta 1995. godine ubijene snajperskim hicem dok su igrale lastiš ispred svoje zgrade“, rekla je Mrda.

Ona je naglasila da je prosvjetnim radnicima i svima koji žive u Republici Srpskoj zadatak i trajna obaveza da na istorijskim časovima naraštajima govore o stradanju djece, ne samo u proteklom, nego i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, „sa željom da se to više nikada ne ponovi nijednom srpskom djetetu“.

„Jaka Republika Srpska koja čuva svoju djecu i ulaže u obrazovanje na način na koji to radi Vlada i kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jesu garant da će djeca u Istočnom Sarajevu slaviti život i živjeti kako dolikuje čovjeku“, poručila je Mrda.

Nikada ne zaboraviti imena djece koja su ubijena samo jer su Srbi

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu podignuto u Istočnom Sarajevu predstavlja vječni nauk, kao i da nikada ne smiju biti zaboravljena imena tih 120 djece koja su ubijena samo zato što su bila srpske nacionalnosti. 

Ćosić je danas, na otkrivanju ovog spomen-obilježja pred Osnovnom školom „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu, poručio da srpski narod mora poznavati prošlost da bi jasno trasirao put u budućnosti.

„Danas je u Istočnom Sarajevu život pobijedio smrt. Danas smo pokazali da bez prošlosti koju moramo poznavati, držati i cijeniti ne možemo jasno trasirati ni budućnost“, naveo je Ćosić.

On je naglasio da tu činjenicu pokazuje 1.035 upisane djece u školu „Sveti Sava“, koja predstavljaju budućnost Republike Srpske.

Ćosić je poručio da se nikada ne smiju zaboraviti imena 120 poginule djece, koji su danas mogli biti roditelji, a koji su ubijani samo što su bili Srbi.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska sada ima slobodu koju mora da nastavi da razvija, da bude što bolja u inat onima koji su ubijali djecu.

On je dodao da su vlasti lokalne zajednice bile tu za realizaciju projekta izgradnje i postavljanja spomen-obilježja stradaloj djeci Srpskog Sarajeva, ali da taj, kao i mnoge druge projekte ne bi mogli realizovati bez podrške predsjednika Vlade Željke Cvijanović i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda danas su svečano otkrili spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vijence.

Spomen-obilježje za 120 djece stradale u minulom ratu na ovom području osveštali su sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske, a vijence su položili i roditelji stradale djece Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, te predstavnici ostalih delegacija.

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“, a na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara „Sumrak“, koji su posvećeni stradaloj djeci, a stilski simbolizuje golubove.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se