15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Osman Mehmedagić Osmica ubijao snajperom Srbe iz sadističkog zadovoljstva i mržnje

BEOGRAD – Šef Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osman Mehmedagić Osmica tokom rata ubijao je snajperom Srbe u Sarajevu iz sadističkog zadovoljstva i mržnje, kaže zaštićeni haški svjedok „KV-568“, koji je u programu zaštite srpskog pravosuđa. 

Mehmedagić, nekadašnji član garde Alije Izetbegovića, poznate kao „Biseri“, bio je Alijin omiljeni pratilac na putovanjima van Sarajeva, a kada nije bio na službi – ubijao je iz snajpera, navodi neimenovani svjedok za „Večernje novosti“.

Svjedok „KV-568“ je i sam službovao u jedinici „Biseri“, prateći muslimanskog lidera u Sarajevu.

Ovaj svjedok opisuje svog nekadašnjeg saborca Mehmedagića kao „ubicu bez milosti“ od maja 1992. do juna 1994. godine, koji je „sijao smrt po srpskoj Grbavici i pucao iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab volio je da se hvali kako je bio uspješan u ubijanju“.

Prema riječima 60-godišnjeg svjedoka iz Višegrada, „broj jedan“ Alijine garde bio je Haris Lukovac, zvani Jedinica, koji je sada ambasador BiH u Jordanu, dok je Mehmedagić bio „čovjek broj dva i njega je Alija, uz Lukovca, uvijek vodio kao ličnu pratnju u inostranstvo“.

„Mehmedagić se razlikovao od nas jer nije mogao da sjedi u kasarni kada je bio slobodan od službe. Slobodno vrijeme prekraćivao je tako što bi uzimao snajper i u pratnji takođe `bisera` Seljahudina odlazio na linije odakle se moglo pucati po Srbima“, tvrdi „KV-568“.

List navodi da se o jedinici „Biseri“ u javnosti gotovo ništa nije znalo do 2014. godine, kada se na procesu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pojavio ovaj svjedok odbrane, koji je donekle poremetio hašku priču o „zlim Srbima koji su terorisali Sarajlije“.

„Mi smo zaista bili neka vrsta tajne tokom rata“, kaže ovaj svjedok.

Svjedok navodi da je do juna 1994. godine, dok je bio u službi, iz dijela grada pod Alijinom kontrolom stalno djelovalo 30 snajperista, pri čemu je snajpersko gnijezdo bilo i u vojnoj bolnici, gdje su svi spratovi iznad četvrtog bili zatvoreni, a na vrhu se nalazio ubica.

„Odatle se pucalo po Grbavici i Jevrejskom groblju“, kaže ovaj svjedok.

On dodaje da se sjeća da je novinar Bi-Bi-Sija jedini imao dozvolu da snima sa vrha bolnice, jer kada bi muslimani pucali, Srbi bi uzvraćali, tako da su sa krova bolnice nastajali potrebni snimci za svjetsku javnost „o srpskom maltretiranju Sarajlija“.

Ovaj svjedok se pojavljivao samo na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Hagu, s tim da njegovi iskazi nisu bili javni, već su samo priloženi Sudskom vijeću.

„Biseri“ su, napominje list, raspušteni juna 1994. godine, kada je Alija Izetbegović lično naredio da „bogovi rata“ napuste Sarajevo, a do tog trenutka praktično nijedan Srbin nije preživio u pet opština Sarajeva pod Alijom kontrolom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se