2 C
Zvornik
19. април 2024.

Orbitalni teleskop NASA otkrio dvije nove udaljene planete

Orbitalni teleskop NASA, koji traži nove svjetove izvan Sunčevog sistema, otkrio je dvije udaljene planete, pet mjeseci nakon lansiranja, saopštili su zvaničnici.

Satelit TESS otkrio je „super Zemlju“ i „vrelu Zemlju“, planete u solarnim sistemima koji su najmanje 49 svjetlosnih godina udaljeni od nas, što je prvo otkriće satelita nakon lansiranja iz Floride u aprilu. Naučnica Sara Siger navodi da su ove planete pretople da bi na njima bilo života, ali dodaje da se od teleskopa TESS očekuje još otkrića.

– Moraćemo da sačekamo da vidimo šta će još TESS otkriti. Znamo da postoje planete, razbacane na nebu, koje samo čekaju da budu pronađene – rekla je ona Rojtersu.

Misija satelita TESS trajaće dvije godine, košta 337 miliona dolara, a cilj je da proširi znanja astronoma o takozvanim egzoplanetama, koje kruže oko udaljenih zvijezda. TESS nastavlja posao svog prethodnika, svemirskog teleskopa Kepler, koji je otkrio oko 3.700 egzoplaneta tokom prethodnih 20 godina, prije nego što je ostao bez goriva.

NASA očekuje da će naići na hiljade do sada nepoznatih svjetova, možda i stotine planeta veličine zemlje ili duplo većih od naše planete. Satelit je identifikovao i najmanje 73 zvezde oko kojih možda kruže i egzoplanete.

(Tanjug)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se