23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

OEBS upoznat o ugroženosti pravoslavnih zajednica u Ukrajini, Crnoj Gori i Makedoniji

BANJALUKA – Predsjednik nevladine organizacije „Društvena zaštita ljudskih prava“ iz Ukrajine Oleg Denisov upoznao je na sastanku u Varšavi predstavnike OEBS-a da u Ukrajini, Crnoj Gori i Makedoniji postoji sistemsko kršenje prava kanonskih vjerskih vrijednosti. 

Predstavljajući dokaze o kršenju prava pravoslavnih zajednica u ove tri zemlje, Denisov je Srni izjavio da je predstavnike OEBS-a upoznao o činjenici da postoji mnogobrojno oduzimanje hramova kanonske legalne crkve, da se u parlamentima predlažu i usvajaju diskrimišući zakoni, a da političari šire vjersku mržnju, uz agresivne izjave protiv kanonskih vernika.

„Naša delegacija je na sastanku predstavila OEBS-u argumente koji ukazuju da je uzrok ovih narušavanja prava državna politika s ciljem podrške nekanonskim denominacijama, kao što su makedonska i crnogorska, kao i ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije. Skrenuli smo pažnju da stvaranje jedinstvene nacionalne crkve u Ukrajini ne treba da se sprovodi uz učešće diplomatskog i državnog aparata. Takve akcije su suprotne međunarodnom pravu i dovode do podjele društva i neprijateljstva na vjerskoj osnovi“, istakao je Denisov.

Pravni zastupnici za oblast ljudskih prava skrenuli su pažnju OEBS-u i državama učesnicama, da je patrijarh carigradski Vartolomej odgovoran za podizanje vjerskih tenzija u Ukrajini i Makedoniji zbog njegovih izjava i odluka koje imaju za cilj da podrže političke projekte ovih zemalja.

„Takve aktivnosti već su izazvale tenzije u međuvjerskim odnosima. Tako je na vanrednoj sjednici Sinoda Ruske pravoslavne crkve 14. septembra suspendovano pominjanje patrijarha Vartolomeja u bogosluženjima, da bi se podvukla Ukrajina kao kanonska teritorija Ruske pravoslavne crkve“, podsjetio je Denisov.

U ime Ukrajinske pravoslavne crkve, činjenice o kršenju prava vjernika na sastanku u Varšavi iznio je načelnik Predstavništva Ukrajinske pravoslavne crkve u evropskim organizacijama episkop bariševski Viktor /Kocaba/.

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije ranije je izjavio da „Konstantinopolj nema nikakvo pravo da šalje u Ukrajinu svoje egzarhe“ i da su takve akcije antikanonske.

I patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poslao je patrijarhu Vartolomeju pismo, iznijevši zabrinutost zbog situacije u Ukrajini, Makedoniji i Crnoj Gori, zbog miješanja Carigrada u pitanja ukrajinske autokefalnosti.

Ruska pravoslavna crkva predložila je da se o namjeri carigradskog patrijarha da ukrajinskim raskolnicima da autokefalnost raspravlja na svepravoslavnom saboru.

Nevladina organizacija „Društvena zaštita ljudskih prava“ ima savjetodavni status pri Ekonomskom i Socijalnom savjetu UN.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se