PolitikaVIJESTI

Odbijeni prigovori i PDP-a i SNSD-a

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu odbila kao neosnovan prigovor PDP-a protiv SNSD-a zbog jezika mržnje na javnom skupu u Čelincu. 

Razmatrajući prigovor i na osnovu izjašenja SNSD-a zaključeno je da nije riječ o jeziku mržnje kako to definiše Izborni zakon BiH, te da verbalni sukob i ostala dešavanja do kojih je tada došlo nisu u nadležnosti CIK-a.

Odbijen je i prigovor SNSD-a protiv PDP-a za kršenje Izbornog zakona.

SNSD je podnio prigovor protiv PDP-a jer je prije početka izborne kampanje, odnosno u vremenu kada to nije dozvoljeno, izvrišio plaćeno oglašavanje lijepljenjem bilborda ili plakata.

CIK je tražio izjavu PDP-a o navodima iz prigovora, na osnovu koje je utvrdio da ta stranka nije izvršila prekršaj jer je ugovor koji je sklopljen sa firmom koja će za njih raditi oglašavanje stupio na snagu 7. septembra, prvog dana izborne kampanje.

To što je firma plakate lijepila veče ranije, obrazložio je CIK, ne može se pripisati PDP-u, zbog čega je prigovor SNSD-a jednoglasno odbijen kao neosnovan jer se ne može utvrditi krivica političkog subjekta.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close