-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Obilježili 26 godina od formiranja Jurišnog odreda

VLASENICA – Nekadašnji pripadnici Jurišnog odreda Vlasenica obilježili su danas 26 godina od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/. 

Tom povodom služen je parastos za poginule borce u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, položeno cvijeće na Vojničkom groblju, te organizovana posjeta Spomen sobe poginulim pripadnicima VRS.

Povodom 26 godina od formiranja Jurišnog odreda, predsjednik Republike Milorad Dodik odlikovao je ovu jedinicu Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda za izuzetne zasluge u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Orden je, u ime predsjednika, ratnom komandantu odreda Miroslavu Kraljeviću uručio narodni poslanik Radovan Višković, istakavši da je ova jedinica, časno i junački, branila Republiku Srpsku i srpski narod.

„Siguran sam da kojim slučajem nije bilo tog odreda da bi imali još veća stradanja u regiji Birač. Formiranjem Jurišnog odreda neprijatelju smo dali do znanja da srpski narod nije stoka za klanje, kako su mislili i kako su nekada radili“, rekao je Višković.

Ratni komandant jedinice Miroslav Kraljević rekao je novinarima da su u redovima Jurišnog odreda, koji je u punom sastavu imao od 350 do 500 ratnika, bili borci iz Vlasenice i susjednih opština.

Kraljević, koji je i načelnik opštine Vlasenica, dodao je da je život za Republiku Srpsku dalo 35 pripadnika odreda, a da ih je više od 100 ostalo sa trajnim invaliditetom.

„Ja sam ponosan na sve svoje borce. Ono što smo radili dalo je pečat stvaranju Republike Srpske, jer srpski borci su stvorili Republiku Srpsku. To su stvari koje generacije koje dolaze iza nas neće i ne smiju zaboraviti“, rekao je Kraljević.

U redovima Jurišnog odreda, rame uz rame, borili su se Milosav Nikolić i njegov sin Zoran, koji je poginuo 1995. godine.

U borbu su, kako je rekao Nikolić, došli iz Novog Sada, gdje su živjeli prije rata.

Na ratni put Jurišnog odreda podsjetio je i ratni izvještač Srpske radio- televizije Željko Stojanović, koji je u više navrata izvještavao sa tog ratišta.

Povodom današnje godišnjice Stojanović je komandantu Kraljeviću uručio spomen- kalendar Jurišnog odreda, koji je sačuvao tokom svojih novinarskih putešestvija.

„Jurišno srce je za mene broj jedan. Kada je smrt za vratom svako pokaže svoje pravo lice, jer nema vremena da se pretvara i nema zbog čega, a jurišnici su u sudaru sa životom i sudbinom išli gromko i u naletu. Sloboda i srpski narod su im bili sveti“, rekao je Stojanović.

Učesnici današnjeg memorijalnog skupa u Vlasenici prisustvovali su i osveštanju obnovljene spomen-kosturnice na Vojničkom groblju, u kojoj su položeno ostaci 34 žrtve ustaškog terora iz jula 1941. godine na području Rašića Gaja u opštini Vlasenica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se