10.4 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Obilježeno 27 godina od herojskog podviga majora Tepića

KOZARSKA DUBICA – Na mjesnom groblju u selu Komlenac kod Kozarske Dubice danas je obilježeno 27 godina od herojskog podviga majora Milana Tepića, koji je digao u vazduh skladište oružja u kasarni JNA u Bjelovaru u Hrvatskoj i tako spriječio da ona padne u hrvatske ruke. 

Predsjednik Opštinske Boračke organizacije u Kozarskoj Dubici Dragoljub Ćibić ocijenio je da je major Milan Tepić svojim herojskim činom poslao poruku srpskom narodu da organizuje i čuva svoje prostore u Hrvatskoj i BiH, odnosno kasnije u Republici Srpskoj.

„On je bio obrazovan čovjek i vizionar koji je 1991. godine osjetio da će ponovo doći do zla, do okupacije i pritiska na srpski narod u momentu raspada bivše Jugoslavije. I to je bila istina“, rekao je Ćibić novinarima.

On je istakao da je major Milan Tepić u prvi momenat nastojao da to spriječi koliko je bilo moguće, jer je čuvao ogromno skladište oružja u kasarni JNA u Bjelovaru i borio se da to oružje sačuva od Zbora narodne garde Hrvatske.

„Moja poruka je da čuvamo uspomenu na majora Tepića i njegovu porodicu koga izuzetno cijeni i uvažava naš potkozarski narod“, rekao je Ćibić.

Potpredsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca iz Prijedora Slaviša Knjegetić podsjetio je na herojski čin majora Tepića i istakao da se mora čuvati sjećanje na njegovo djelo.

„Nakon 27 godina još nemamo posmrtne ostatke našeg majora. Mislim da treba da radimo na tome da se njegovi posmrtni ostaci prevezu u Republiku Srpsku i budu ovde“, rekao je Knjegetić.

Vijenci su danas položeni na porodičnu grobnicu Tepića. Sestra majora Tepića Milka Nikolić rekla je da je svaka godina teška jer su ostali bez zaštitnika i glave porodice.

Vijence na mjesnom groblju u Komlencu položila je i delegacija SUBNOR-a iz Kozarske Dubice, predstavnici Udruženja starješina i penzionera Vojske Republike Srpske, bivši oficiri JNA i prijatelji porodice Tepić.

Dok je trajala borba za kasarnu JNA u Bjelovaru, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava „Barutana“ u selu Bedenik, je na današnji dan 1991. godine digao u vazduh magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava da bi spriječio njegovu predaju pripadnicima hrvatskog Zbora narodne garde.

Tada su stradali on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji nije htio da se preda, uprkos Tepićevoj naredbi.

„Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju, ako joj bude teško“, napisao je, između ostalog, u posljednjem pismu major Tepić.

Predsjedništvo SFRJ je krajem 1991. godine proglasilo majora Milana Tepića narodnim herojem, posljednjim i jedinim u proteklom ratu.

U njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se