9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježeno 26 godina od stradanja boraca na Rogosiji

VLASENICA – U slavu 29 poginulih boraca Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske, koje su na današnji dan 1992. godine zvjerski ubili pripadnici muslimanskih vojnih formacija, danas je kod spomen-obilježja na uzvišenju Rogosija kod Vlasenice obilježeno 26 godina od njihovog stradanja. 

U slavu poginulih junaka služen je parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće, te priređen prigodan poetski recital koji su izveli učenici vlaseničkog Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“.

Osim porodica poginulih boraca, predstavnika opštinskih vlasti, građana i članova vlaseničkog Biciklističkog kluba „KPL“, skupu je prisustvovalo i 250 učenika vlaseničkih škola koji su do spomen-obilježja stigli prepješačivši oko 15 kilometara.

Predsjednik vlaseničke Boračke organizacije Spomenko Stojišić novinarima je izjavio da je ovo bilo najmasovnije stradanje srpskih boraca na području Vlasenice u proteklom ratu.

„Najgore je to što su se neprijateljski vojnici iživljavali nad ranjenim i zarobljenim borcima, ubijali ih tupim predmetima, palili dijelove tijela. Nikada niko nije odgovarao za te zločine“, rekao je Stojišić.

Milisav Prodanović je na Rogosiji izgubio sinove Žarka i Milomira i svake godine dolazi na ovo mjesto da zapali svijeće poginulim sinovima.

„Ove godine sam jedva izašao. Srećom, dođe mi unuk iz Novog Sada, pa mi on pomogne. Sinoć me zove, kaže, djede nemoj ići sam, ja ću tebe i odvesti i vratiti“, rekao je Prodanović.

Memorijalno okupljanje na Rogosiji organizovala je Boračka organizacija opštine Vlasenica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se