7.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

Neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u vezi sa informacijom o Srebrenici

BANJALUKA – Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa odlučilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda o zaključcima u vezi sa informacijom o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. 

„Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske ne sadrži opšte norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine Republike Srpske“, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju se ističe da je zbog toga Vijeće utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih zaključaka sa odredbama Ustava, kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Srpskoj.

Informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, Narodna skupština Srpske donijela je na sjednici održanoj 14. avgusta ove godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se