15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

NEKA SPEKTAKL POČNE: Partizan i Crvena zvezda 158. put

Ima Partizan u svom kadru igrače koji su preturili preko leđa mnoštvo vječitih derbija (Ilić, Stojković, Smiljanić…), ali je mnogo više onih koji iščekuju da večeras od 19 časova prvi put „omirišu barut“ najznačajnijeg fudbalskog događaja na ovim prostorima. Uz trenera debitanta Zorana Mirkovića (upisao čak 18 derbija kao igrač) na prvo predstavljanje u svetkovini srpskog fudbala iščekuju Goran Zakarić, Mark Valjente, Rikardo Gomeš, Nemanja Nikolić, Aleksandar Šćekić…

Crno-bijeli su u situaciji da pokažu kako vječiti rival nije toliko igrački odmakao koliko pokazuje tabela Superlige i uspjeh na evropskoj sceni, a u toj „misiji“ značajnu ulogu će upravo imati momci koji su do sada vječiti derbi samo gledali na malim ekranima ili na snimcima sa „Jutjuba“.

– Srećan sam što ću biti dio najveće utakmice u Srbiji. Nadam se svojoj dobroj partiji i da pomognem ekipi. Želja, volja, borba i htjenje su pravi recept, to donosi rezultat. Vjerujem da će biti sjajna atmosfera i da ćemo mi biti ti koji će se radovati posle utakmice – kaže Goran Zakarić u najavi svog prvog derbija.

Prvi Španac koji je obukao dres kluba iz Humske ovog ljeta, Mark Valjente, smatra da okršaji beogradskih crno i crveno-bijelih umnogome liče na derbi Andaluzije.

– Po onome što sam mogao da vidim i čujem do sada ovo je slična utakmica kao Sevilja-Betis u Španiji. Rivali su iz istog grada i uvek vlada veliki naboj prije utakmica. Svaki igrač voli da igra ovakve derbije, oni su najvažnije u sezoni za svakog od nas. Spreman sam i jedva čekam da utakmica počne.

Savjeti saigrača i upijanje znanja preko snimaka sa „Jutjuba“ zasada su bili jedini kontakt i Rikarda Gomeša sa utakmicom koja je odavno izašla iz okvira ovih prostora.

– Znam već dosta toga o derbiju. Mnogo sam slušao saigrače i znam koliko je ova utakmica značajna za sve. Gledao sam neke klipove na „Jutjubu“ i na osnovu toga sam svjestan o koliko velikom događaju se radi.

Njegov kolega iz napada Nemanja Nikolić će priliku da upiše prvu „recku“ u derbiju najvjerovatnije čekati sa klupe.

– Sama riječ derbi donosi određenu dozu pritiska. Moje gledanje na tu utakmicu se potpuno promjenilo otkad sam ovde u Partizanu. Mislim da ne bi trebalo da sami sebi dodatno podižemo pritisak već da izađemo na teren sa razmišljanjem da moramo da odradimo posao i upišemo šestu uzastopnu pobjedu u prvenstvu – smiren je Nikolić.

Partizan 79. derbi na svom stadionu dočekuje sa pozitivnim skorom protiv vječitog rivala. Domaćin je kroz istoriju slavio 30 puta, a po 24 puta su zabilježeni remiji, odnosno pobjede Crvene zvezde. Ono što posebno grije crno-bijele je činjenica da je na poslednjih 11 derbija u Humskoj Partizan slavio čak sedam puta, uz dva remija i dvije pobjede crveno-bijelih.

PARTIZAN – ZVEZDA

Stadion Partizana. Početak u 19.00, Arena 1. Sudi: Danilo Grujić.

PARTIZAN: Stojković – N.R.Miletić, Marković, Valjente, N.G.Miletić – Šćekić, Kosović – Janković, Pantić, Zakarić – Gomeš.

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Stojković, Degenek, Savić (Babić), Rodić – Jovičić, Krstičić, Ebisilio – Marin, Kafu, Boaći.

Zvezdi prija septembar

Predstojeći 158. vječiti derbi biće jubilarni 20. koji se igra u septembru. Crvena zvezda je do sada imala više uspjeha u utakmicama igranim tokom devetog mjeseca u godini pošto je zabilježila devet pobjeda, Partizan je slavio u šest navrata, dok je pet derbija završeno nerješenim ishodom. Crno i crveno-bijeli su samo jednom igrali na današnji datum i to 2006. I tada je domaćin bio Partizan, a utakmica je završena najnepopularnijim rezultatom – 0:0.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se