9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

NATO želi svoje ljude na vlasti

BANJALUKA – BiH se godinama nalazi pod javnim ili tajnim uticajima pojedinih zapadnih sila i njihovih službi, tvrdi član Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Dušan Proroković. 

„Stranci su se uvek mešali u izbore. I ne samo u njih. Nekada brutalno, kada su odstranili više od 100 funkcionera SDS-a, a nekada diskretno finansirajući propagandne kampanje“, istakao je Proroković.

On je za „Glas Srpske“ rekao da stranci žele „ugurati“ BiH u NATO po svaku cijenu, za šta im treba kooperativna vlast u Republici Srpskoj, koja je do sada blokirala ovo učlanjenje.

„Pokušavaju da smanje nadležnosti Republike Srpske kako bi ostala bez ikakvih funkcija, sa nekakvom titularnom skupštinom i vladom, koja bi se bavila samo komunalnim problemima“, rekao je Proroković i dodao da NATO želi da u Srpskoj na vlast dođu ljudi koji im odgovaraju i koji će sprovoditi u djela njihove planove.

On pretpostavlja da su pojedine inostrane ambasade uključene u ove aktivnosti i da utiču posredstvom medija, nevladinih organizacija i pojedinaca u političkim partijama.

„Naravno, ne treba zaboraviti ni OHR, te činjenicu da visoki predstavnici u BiH imaju ovlašćenja koja se mogu porediti s onima koja su nekada imali kolonijalni upravnici u 19. veku“, rekao je Proroković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će poslije oktobarskih izbora u BiH iznijeti frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se