23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Na sjeveru mirno, uklonjena barikada u Zubinom Potoku

KOSOVSKA MITROVICA – Situacija na sjeveru Kosova je mirna nakon upada pripadnika specijalne jedinice ROSU na jezero Gazivode, a uklonjena je i barikada koju su Srbi samoinicijativno postavili u Zubinom Potoku, javio je dopisnik Srne. 

Život u opštinama Zubin Potok, Leposavić, sjeverna Kosovska Mitrovica i Zvečan normalizovan je, kao i saobraćaj na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok-Ribarić poslije jučerašnje blokade koja je uslijedila zbog posjete predsjednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović rekao je Srni da će barikada ponovo biti postavljena ukoliko se dobiju informacije o bilo kakvim pokretima pripadnika specijalne jedinice ROSU čijih je stotinjak pripadnika juče upalo na jezero Gazivode obezbjeđujući boravak Hašima Tačija.

Predstavnik Srpske liste i poslanik u skupštini samoproglašenog Kosova Igor Simić izjavio je da je narod uznemiren i da strahuje od mogućeg upada albanskih specijalaca, ali da vjeruje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će stati u zaštitu Srba i njihove imovine na sjeveru Kosova.

„Ono što se juče desilo na našu ispruženu ruku mira bile su duge cevi ljudi sa fantomkama što je izazvalo nervozu kod građana, pre svega, u opštini Zubin Potok“, rekao je Simić.

Simić je naveo da se nikada ne mogu predvidjeti stvari u budućnosti na Kosmetu i da se pokazalo da Prištia ne može da ispoštuje ono šta su se dogovorili i saglasili.

„Nadam se da neko u Prištini i oni u ambasadama koji donose odluke i mogu da utuču na Albance je svestan koliko je juče teško bilo sačuvati mir u Zubinom Potoku, koliko su država Srbija i rukovodstvo lokalne samouprave ulažili ogromne napore primiri situaciju, da Srbi ne nasednu na provokaciju na Gazivodama“, rekao je Simić.

On je potvrdio da su poslanici Srpske liste i dalje u opoziciji i ni na koji način ne žele da daju legitimitet ovakvim akcijama koja se dogodila juče na Gazivodama.

„Dolazak u čistu srpsku sredinu sa više od 100 naoružanih specijalaca sa dugim cijevima i fantomkama imalo za cilj zavođenje discipline i mišića“, ocijenio je Simić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u vanrednom obraćanju javnosti pozvao Srbe na sjeveru Kosova na mir, da napuste barikade, da se vrate kućama i da ubuduće o svemu razgovaraju sa Beogradom.

On je poručio da će Srbija pronaći način da zaštiti stanovništo ako se albanski predstavnici u bilo kom trenutku odluče za organizovano nasilje nad srpskim narodom.

Vučić je istakao da je Srbija na upad specijalaca kosovske policije na sjever Kosmeta reagovala odmjereno, mirno i staloženo, ali da je jasno upozorila da neće tolerisati nasilje nad Srbima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se