10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Moskva od Irineja ne očekuje čudo

BEOGRAD – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej napravio bi veliki podvig ukoliko bi danas uspio da u Solunu ubjedi vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da zaustavi započeti proces priznavanja autokefalnosti ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i vrati se dijalogu. Iako u Moskvi visoko cjene srpskog patrijarha i stav SPC da se moraju poštovati kanoni, mnogi smatraju da je „američko-carigradski“ projekat već pri kraju realizacije. Sredinom narednog mjeseca, prema nekim procjenama, Sinod Carigradske patrijaršije donijeće definitivnu odluku o dodjeli tomosa o autokefalnosti UPC.

Juče se tim povodom oglasio i predstavnik za medije patrijarha moskovskog Kirila, Aleksandar Volkov, koji je potvrdio da su patrijarh SPC Irinej, kao i patrijarsi Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve, izrazili podršku kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata. Volkov je dodao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grčke pravoslavne crkve.

On je takođe kazao da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavne crkve, mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost raskolničke crkve u Ukrajini. Volkov je naglasio da bi bilo značajno čuti stav svih lokalnih pravoslavnih crkava o tom pitanju, koje je važno ne samo za pravoslavlje u Rusiji i Ukrajini, već mnogo više i za buduće postojanje ujedinjene globalne pravoslavne zajednice.

Moskovska patrijaršija kategorički tvrdi da, po kanonima, Carigradska patrijaršija ne može da da autokefalnost ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Da apsurd bude veći, najbrojnija pravoslavna crkva u Ukrajini, koja je lojalna patrijarhu Kirilu, ne traži autokefalnost, nego su u pitanju dvije raskolničke crkve. Carigradska patrijaršija je kao odgovor objavila tekst u kome dokazuje kako nikada nije dala Kijevsku mitropoliju u kanonsku teritoriju Moskovske patrijaršije. Na osnovu toga, u Carigradskoj patrijaršiji smatraju da imaju pravo da daju tomos ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. U Moskvi, pak, objašnjavaju da nisu tačne tvrdnje kako je Carigradska patrijaršija samo privremeno „dala pod krilo Moskve“ Kijevsku mitropoliju.

Ono što se do sada samo šuškalo, da patrijarh Vartolomej želi da bude „pravoslavni papa“, sada u Moskvi govore i najviši predstavnici RPC. Tako je mitropolit Ilarion, koji vodi međunarodne odnose Moskovske patrijaršije, optužio Vartolomeja za jeres papizma. Stepen ljutnje rukovodstva RPC pokazuju i riječi mitropolita Ilariona izgovorene pred TV kamerama kada je ponašanje patrijarha Vartolomeja u vezi sa Ukrajinom nazvao razbojništvom a njegovu politiku podlom. Osim toga, ocjenio je da postoji direktna zainteresovanost SAD za slabljenje Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini.

Nimalo blaži nije bio ni mitropolit Onufrij (Berezovski), na čelu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, koji je javno protestovao što od crkve u Ukrajini žele da naprave političku partiju. Patrijarha Vartolomeja je podsjetio da Vizantije odavno nema i da on živi u Turskoj, gdje pravoslavni na prste mogu da se prebroje.

Promjenio ćurak

Interesantno je da je u vrijeme podjele pravoslavlja u Ukrajini Vartolomej bio protiv raskolnika. I prije dvije godine, pred Sabor pravoslavnih zemalja na Kritu, Vartolomej je odbio da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve. Ali, sada je promjenio stav, tobože na osnovu izučavanja istorijskih dokumenata.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se