18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mitropolit Amfilohije: Mitropolija trpi progon

CETINJE – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je vlast u Crnoj Gori da želi da Mitropoliji oduzme imovinu, hramove i to one nastale do 1918. godine.

Mitroplit Amfilohije smatra da danas jedino Mitropolija trpi progon i da se traži da se registruje, kao da tek nastaje iako postoji osam vijekova i niko je za to vrijeme pravno nije dovodio u pitanje.

„Iako nemaju ni zakon koji traži registraciju, traže da se registrujemo. To se dešava nakon osamostaljenja Crne Gore. Mi smo se čak 2012. godine prijavili, Ivan Brajović je tada bio ministar unutrašnjih poslova. Ali, on je htio da se mi prijavimo kao da postojimo odnedavno ili od 1920. godine, što je apsolutna laž i potpuna besmislica“, objasnio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije kaže da se trenutna crnogorska vlast deklariše kao sekularna, što znači da je odvojena od Crkve, prenose crnogorski mediji.

„Imovina Crkve je samo njena imovina, dok je državna imovina samo državna“, napomenuo je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je za vrijeme Kraljevine Crne Gore pravoslavlje bilo državna vjera i da je odnos države prema Mitropoliji i Crkvi bio drugačiji, ali da se i tada razdvajala crkvena od državne imovine.

Mitropolit Amfilohije kaže i da ne razumije negativan stav prema Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi crnogorskog premijera Duška Markovića.

„Ne razumijem otkud takav Markovićev negativan stav prema Mitropoliji. Ne znam zašto sada forsira nešto što je s one strane logike i državne i svake druge. On se dosad nije bavio tim pitanjima, ali se sada izrazio u duhu antipravoslavne politike. Mislim da ga je zaboljela izjava našeg patrijarha Irineja, koja je bez sumnje bila i jaka“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je ponovio da Srpska pravoslavna crkva doživljava progon u Crnoj Gori, ali ne u mjeri u kojoj je to rađeno u NDH, te naglasio da su oni koji danas stvaraju Crnogorsku pravoslavnu crkvu religijski nepismeni i da je Crkva za njih partija.

„Ta partijska svijest je zavladala u Crnoj Gori nasiljem i sa sobom nosi strah. I plod toga je njihovo poimanje njihove crkve“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije ukazao je i da se povampiruje ideja stvaranja velike Albanije, za koju kaže da na Kosovu sada postala već opipljiva realnost.

Prema njegovim riječima, to potvrđuju i granice do Kosovske Mitrovice, jer je taj sjeverni dio pripojen Kosovu negdje 1959. godine, a to su granice velike Albanije koja je pokrivala Rožaje, Plav, Gusinje, Ulcinj, do Dobrih Voda.

„Na Skupštini je vođen rat oko rušenja Crkve Svete Trojice na Rumiji, koji vode isti oni koji smatraju da to pripada Albaniji. Ne znam koliko puta smo na toj crkvi nalazili natpis `UČK`. Čudno je da sadašnja crnogorska vlast ne vidi i ne smatra da se time povampiruje fašističko poimanje granica na ovim prostorima. A, to je očevidno“, zaključio je mitropolit Amfilohije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se