DruštvoVIJESTI

Komić: Naredni popis stanovništva 2021. godine

BANJALUKA – Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Jasmin Komić izjavio je danas da bi naredni popis stanovništva u BiH trebalo da bude obavljen 2021. godine. 

Komić je novinarima u Banjaluci rekao da to kada će se ta aktivnost desiti ne zavisi samo od republičkog Zavoda, nego od svih drugih relevantnih faktora u vezi sa popisom.

On je naveo da je, od krupnih aktivnosti koja su pred ovim zavodom, i popis poljoprivrede, koji, prema sadašnjem planu, treba da se desi 2020. godine, odnosno 2021. godine, dodajući da još nije precizno definisano kada će se ta aktivnost obaviti, iako su pripreme za to u toku.

Komić je dodao da je među aktivnostima koje su pred Republičkim zavodom za statistiku i formiranje okvira uzorka u okviru priprema za istraživanje zasnovano na anketiranju domaćinstava, koje treba da se sprovede u naredne tri godine.

On je naglasio da je za tako nešto potrebno popisati u BiH više od 227.000 domaćinstava, od čega 78.880 domaćinstava u Srpskoj.

„Vezano za aktivnosti koje su skladu sa statističkim programom i Strategijom razvoja statistike do 2020. godine su i donošenje izmjena i dopuna Zakona o statistici Srpske, zatim harmonizacija domaće statistike sa evropskom praksom i legislativom EU, tu je digitalizacija rada Zavoda“, dodao je Komić.

On je naglasio i da su istraživanja koja se sprovode u Republičkom zavodu za statistiku maksimalno usklađena sa evropskim standardima.

Komić je istakao da je u planu i postepena transformacija ovog zavoda u institut za statistiku, koji će se baviti i analizama i projekcijama.

„Cilj nam je uvesti i nova istraživanja, kao što je indeks humanog razvoja, indeks globalne konkurentnosti, vanjske migracije, uvođenje registara stanovništva i drugo“, dodao je Komić.

Avgustovska neto plata 852 KM

Prosječna neto plata isplaćena u avgustu u Republici Srpskoj iznosila je 852 KM i realno je veća za 0,4 odsto u odnosu na julsku, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić. 

On je novinarima u Banjaluci rekao da je najveća avgustovska neto plata od 1.444 KM bila u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, a najmanja u iznosu od 548 KM u sektoru hotelijerstva, pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, te ugostiteljstva.

Najviši procentualni rast neto plate od 6,9 odsto u avgustu u odnosu na juli bio je u sektoru finansijskih i djelatnosti osiguranja, a najveće smanjenje od 1,8 odsto u oblasti stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti.

Indeks cijena u Republici Srpskoj u avgustu u odnosu na juli ostao je nepromijenjen, dok je u odnosu na avgust prošle godine veći za 1,6 odsto.

Najveći rast cijena od 1,1 odsto u avgustu bio je u odjeljku stanovanje, usljed povećanja cijena u grupi čvrstih goriva.

Najveći pad cijena od 0,5 odsto zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića zbog sezonskih smanjenja cijena voća, povrća i šećera.

(SRNA)

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close