LIFESTYLE

Japanski roveri šalju prikaze i podatke

Dva mala rovera, koja je japanska svemirska letjelica „Hajabusa 2“ u petak uspješno spustila na asteroid Rijugu, poslala su danas prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tijela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naše planete.

Dva mala robota teška oko kilogram, opremljena kamerama, kretaće se oko svemirskog stjenovitog tijela Rijugu, prečnika jednog kilometra, koje ima slabu gravitaciju – što znači da će roveri moći da „skakuću“ po njemu, mjere temperaturne vrijednosti i prave snimke njegove površine, prenosi Bi-Bi-Si.

„Oba rovera su u odličnom stanju“, objavila je japanska kosmička agencija, uz prve fotografije sa Rijugua.

Asteroid, oblika dijamanta i tamne površine, okreće se oko svoje ose jedanput svakih sedam i po sati.

Ovo je, inače, prvi put da je kosmički brod uspio da spusti robotske rovere na površinu jednog asteroida, napominje britanski medijski servis.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, prije 4,6 milijardi godina.

Ispod negostoljubive površine, vjeruje se da asteroidi sadrže veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

„Ocekujemo da je svemirska stjena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, što će omogućiti naučnicima da bolje razumiju interakciju između materijala od kojeg je sastavljena Zemlja i razvitak njenih okeana i života na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu“, saopštila je japanska kosmička agencija.

Krajem oktobra, „Hajabusa-2“ spustiće se na površinu asteroida Rjugu, oko 280 miliona kilometra od Zemlje, kako bi sakupila uzorke stjenja tla.

(Tanjug)

Tagovi
Back to top button
Close
Close