9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: Na sastanku sa Lavrovim nije bilo riječi o crnim listama

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da na sastanku članova Predsjedništva BiH sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim nije bilo riječi o američkom stavljanju na crnu listu političara iz Republike Srpske. 

„O tome nije bilo riječi jer nije bilo bilateralno sa Rusijom“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i Lavrova.

Odgovarajući na pitanje da li danas ide u Banjaluku, gdje će se Lavrov sastati sa rukovodstvom Republike Srpske, Ivanić je rekao da nije pozvan i da neće ići.

„Smatram da je veoma dobro to što Lavrov ide u Banjaluku. Veći broj međunarodnih posjetilaca trebalo bi da ode u Banjaluku, a, vjerovatno, i u Mostar“, naglasio je Ivanić.

On je rekao da je uvjeren da posjeta Lavrova nema za cilj davanje predizborne podrške bilo kome i da Ruska Federacija nikoga u BiH ne podržava.

„Poruke koje smo čuli su više nego jasne, a to je da Rusija čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma, što znači znači cjeline BiH, ali naglašava i onaj drugi dio da je protiv demonizacije Republike Srpske kao jednog od entiteta uspostavljenih ovim sporazumom“, istakao je Ivanić.

On je dodao da je na sastanku članova Predsjedništva BiH i Lavrova bilo riječi o regionalnim prilikama.

„Više je nego jasan principijelan stav koji Rusija iznosi, ona je čak ponudila da tokom posjete ruskog ministra bude održan sastanak četiri strane – Turske, Rusije, BiH i Srbije. Iz nekog razloga /predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir/ Izetbegović nije bio za to i zato do tog sastanka nije došlo“, rekao je Ivanić.

Lavrov protiv demonizacije Srpske

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH založio se za dosljedno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, za cjelovitost BiH, ali se protivi demonizaciji Republike Srpske, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

„Ključna poruka Rusije je da je veoma zainteresovana da pomogne u BiH, gdje god mi mislimo da oni mogu da pomognu“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On kaže da Rusi nemaju namjeru da se nameću, ali da su vrlo jasno pokazali želju da pomognu, te ponudili i multilateralne i bilateralne sastanke, i veoma su otvoreni za ekonomsku saradnju.

„Rekli su da bi, ako BiH ima interes, trebalo da uđe u potencijalnu saradnju u vezi sa ‘turskim tokom’ kada je riječ o gasovodu. Ponudili su to, ali i pomoć kada god privrednici iz BiH žele da pristupe tržištu Rusije, koje nudi velike mogućnosti, s obzirom na to da traju međusobne sankcije EU i Rusije“, rekao je Ivanić.

On je naglasio da ima prostora za angažman BiH jer je rusko tržište veliko.

Ivanić je dodao da je na sastanku iskazana velika zainteresovanost za razvoj dobrih odnosa.

On je naveo da je razgovarano i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH i da je naglašeno da će o tim pitanjima biti riječi u okviru bezbjednosnih organizacija, budući da imaju veoma dobru saradnju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se