23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Gujon: Neću odustati od pomoći Srbima na Kosmetu

BEOGRAD – Francusko-srpski humanitarac Arno Gujon, kojem su prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju, rekao je da će „kucati na sva vrata“ da mu se ukine ta zabrana, te da neće odustati od pomoći Srbima u pokrajini. 

Navodeći da ta zabrana znači zabranu humanitarnog rada, Gujon je rekao da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ta zabrana bude ukinuta, te izrazio nadu da će međunarodne misije i organizacije uspjeti da ukinu ovu zabranu.

On je naveo za RTS da ima zvanično osam dana za žalbu, što će i učiniti, te dodao da će koristiti sve legalne procese koje ima na raspolaganju i da „kuca na sva vrata“ međunarodnih organizacija, misija, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Beogradu.

„Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo. Ne mogu da se pomirim sa tim da više neću moći da upalim sveću u Visokim Dečanima, gde sam se krstio, …. da neću moći da vidim svoje prijatelje, kumove“, rekao je Gujon.

On je zabranu uporedio sa situacijom u kojoj je ljekaru zabranjeno da uđe u bolnicu.

„Ako ne mogu da uđem na Kosmet, to znači da ne mogu više da pomognem… Nadam se, imam veru i snagu, volju, iako sam sada potresen i tužan, neću odustati i nastaviću ovu borbu, jer to je borba za istinu i pravdu za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji“, rekao je Gujon.

Gujon je istakao da je dobio moralnu podršku mnogih nakon što mu je na neodređeno vrijeme zabranjen ulazak na Kosovo, kao i da je poslije svega što se desilo zbunjen.

On je rekao da je pretresanje i saslušavanje na administrativnom punktu Merdare trajalo tri sata, te da mu je tada bez obrazloženja određena zabrana, a ekipa kosovske obavještajne službe mu je poručila da će njegovo ime i porodica biti uprljani na sve moguće načine.

„Kada vam neko iz obaveštajne službe to kaže, nije svejedno… Može da preplaši čoveka, ne znam dokle oni mogu da idu. Sad sam zbunjen“, rekao je Gujon.

Gujon je dodao da ih nije interesovalo samo ono što on radi na Kosmetu, već i kakvu sliku o Kosovu šalje u Francusku.

„Ispitivali su me o člancima u francuskom listu `Figaro` o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na Kosovu i Metohiji, i o dokumentarcu na francuskoj televiziji o kršenju ljudskih prava i o teškom životu i o tome šta mi radimo kako bismo pomogli napaćenom narodu“, objasnio je Gujon.

On je dodao da je moralnu podršku dobio od mnogih ljudi, među kojima i od premijera Srbije, direktora Kancelarije za Kosmet, igumana manastira Visoki Dečani, vladike Teodosija…

„Humanitarna pomoć na Kosovu i Metohiji je preko potrebna. Vidimo da se oni ne zadovoljavaju time da hapse i privode Srbe na Kosmetu, nego su počeli da privode one koji pomažu Srbima i koji žive u lošim uslovima i koji o tome govore na zapadu“, kaže Gujon.

Francusko-srpskom humanitarcu Arnu Gujonu juče je na administrativnom prelazu Merdare zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i to na neodređeno vrijeme.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se