20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Filipović: Vjerujem da će se zločinci konačno naći iza rešetaka

SARAJEVO – Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović vjeruje da će tokom obnovljenog postupka Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, Apelaciono vijeće Suda BiH uvrstiti materijalne dokaze i činjenice, kao i svjedočenja ljudi koji su još živi, te da će se ova dva zločinca konačno naći iza rešetaka. 

Filipovićeva je rekla novinarima u Sarajevu da će pratiti svako naredno suđenje Oriću i Muhiću, dodajući da porodice gube strpljenje i da je došao dan kada će se istina o Srebrenici iz jula 1995. godine saznati.

„Istina o stradanju 3.500 Srba Podrinja ispisana je na hiljadama stranica koje skupljaju prašinu u ladicama pravosuđa punih 10 godina, pa i više. Samo za Bratunac trebalo je biti procesuirano najmanje šest predmeta do kraja 2015. godine. Danas smo željeli pokazati Sudu da postojimo, da smo tu i da ima hiljade porodica koje čekaju pravdu“, izjavila je Filipovićeva nakon današnjeg ročišta na suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Ona je naglasila da je ovim porodicama dosta sudija i tužilaca koji „slušaju naređenja sa Baščaršije“, političara koji se miješaju u rad pravosuđa, kao i sudija koji ne uvažavaju materijalne dokaze i činjenice, te ne slušaju svjedoke kao što je danas bio zaštićeni svjedok „O1“.

Filipovićeva je podsjetila da se u Tužilaštvu BiH od 2009. godine nalazi i predmet protiv Nasera Orića koji je po hitnom postupku izuzet iz Okružnog tužilaštva Bijeljina, a kojem se, najvjerovatnije, izgubio svaki trag.

Sekretar Udruženja logoraša regije Birač-Bratunac Vinko Lale kaže da se boji da se ovo suđenje ne pretvori u pravi „rijaliti“ s obzirom na to da Apelaciono vijeće na zahtjev Tužilaštva nije dozvolilo da ponovo budu ispitani svi svjedoci.

„U prvostepenom postupku bilo je toliko promjena iskaza, a bojimo se da će, zbog činjenice da se u ovom postupku saslušavaju samo dva svjedoka, od cijelog ovog procesa biti veliki `rijaliti` i ništa više“, rekao je Lale.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok „O1“.

Na današnjem ročištu zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH „O1“ rekao je da je vidio kada je Orić ubio sudiju Slobodana Ilića.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se