18.1 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Dva britanska scenarija za rušenja Dodika

BEOGRAD – Politički protivnici Milorada Dodika u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini uz pomoć stranih faktora, prije svega britanskih obavještajnih struktura, imaju dva plana kako da spriječe pobjedu aktuelnog predsjednika Republike Srpske na opštim izborima u BiH, koji su planirani za 7. oktobar, saznaje Sputnjik.

Prema nezvaničnim saznanjima ove agencije, prvi cilj je da do izbora uopšte ne dođe u planiranom vremenu, ako se ocjeni da je Dodik previše jak, dok je drugi plan da se ne priznaju izborni rezultati, ukoliko Dodikova SNSD dobije većinu.

Oba scenarija, tvrde naši dobro obavješteni sagovornici, predviđaju masovne demonstracije. Prema našim izvorima, Britanci su se posebno angažovali u svrgavanju Dodika sa vlasti, jer je navodno američka spoljna politika vezana za Balkan oslabljena pod Trampom, a približavanje Dodika i Srbije Rusiji sve je jače.

„Poznato je da se dio Dodikovih rivala sastaje sa britanskim obavještajcima u Crnoj Gori, gdje se prave planovi, vjerovatno za neku novu Ukrajinu ili novi Peti oktobar, sve sa ciljem da uklone Dodika sa političke scene u BiH“, navodi naš izvor.

Kuda bi mogla da odvede ova opasna igra koju strani mešetari igraju u Bosni, za Sputnjik objašnjava Stevica Deđanski.

On kaže da ova situacija nije nova, ali priznaje da je pritisak i te kako pojačan.

„Više puta je dokazano da dokle god je Dodik na političkoj poziciji u BiH, oni ne mogu da ostvare svoje ciljeve koji su protiv interesa srpskog naroda. Posebno ih nervira činjenica što se kandidovao za srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje ne može ništa da se odlučuje bez konsenzusa“, navodi naš sagovornik.

Po njegovim riječima, svi scenariji imaju za cilj da spriječe Dodika i njegovu politiku da opstane u BiH i RS, jer znaju da se njegovo ponašanje i stavovi neće promjeniti već samo mogu da budu žešći.

„Zato je ključni pritisak ka njemu i ka Republici Srpskoj. Sumnjam da će se ići na opciju da ne bude izbora, jer to neće rješiti problem Dodikovim protivnicima jer izbori mogu da se održe kadgod. Međutim, vrlo je moguće da posle izbora dođe do određenih sukoba ili da se ne priznaju rezultati izbora, naročito ako bude mala razlika u glasovima u korist Dodika“, uvjeren je Deđanski.

On nije iznenađen mješanjem stranaca u izbore u BiH, a posebno Britanaca, jer smatra da oni moraju da nađu svoju poziciju u geopolitici, pošto napuštaju EU. Deđanski navodi da oni imaju vjekovni interes da kontrolišu ovaj region, kao i da je Bosna sada pogodna za njihov manevar.

Inače, mediji su još ranije objavili da su Britanske obavještajne službe uspostavile logistički i operativni centar u Sarajevu s ciljem slabljenja pozicije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred izbore, a pojačale su svoje prisustvo i u Srbiji.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se