20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlada Srpske nastavlja sa ulaganjem u Miliće

MILIĆI – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Milićima da je Vlada Republike Srpske ove godine u ovu opštini uložila oko 1.400.000 KM, a u ranijem periodu 15.000.000 KM kroz važne projekte, te da će nastaviti sa investicijama.

Ona je, nakon razgovora sa rukovodstvom opštine i lokalnim privrednicima, rekla novinarima da je situacija u republičkom budžetu danas daleko bolja nego u vrijeme nakon krize i da Vlada može da izađe u susret svakoj lokalnoj zajednici koja ponudi projekte koji su značajni za tu sredinu.

„Kao što vidite, ono što se realizuje ovdje treba da zaštiti građane od poplava, da im obezbijedi vodu za piće i sve ono što je komunalna infrastruktura koja je potrebna jednoj opštini“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sa milićkim privrednicima razgovarala o načinima za postizanje još boljeg privrednog života na ovom području.

„Postoji i velika obaveza naših javnih preduzeća, a prvenstveno `Šuma Republike Srpske` da odgovornije realizuju ugovore o snabdijevanju sirovinom jer ovdje postoji mnogo firmi koje od toga zavise, a zapošljavaju veliki broj radnika i vuku privredni život kraja“, rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je u Milićima premašen broj zaposlenih iz prijeratnog perioda, što se ne može naći u svakoj opštini u Republici Srpskoj.

„Želim da pohvalim vezu lokalne uprave i privrednika, ali i kopču koju oni imaju sa Vladom Republike Srpske, zato što, samo ako svi radimo zajedno, možemo da govorimo o razvijenim Milićima i svakoj našoj drugoj opštini“, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske kaže da je ostala velika obaveza izgradnje moderne putne infrastrukture da bi ovaj kraj bio bolje povezan prema Sokocu, ali i Trebinju.

Ona je izrazila očekivanje da će svi projekti putne infrastrukture biti realizovani.

Cvijanovićeva je rekla da su već počele procedure potrebne za izgradnju brzoj puta do Podromanije, te da očekuje da izgradnja počne dan nakon što se završi dokumentacija.

„U tome vidim veliku razvojnu šansu za cijeli ovaj kraj“, rekla je Cvijanovićeva. 

Dukić: Ulaganja u nove industrijske kapacitete

rajko dukic
Rajko Dukić (Foto: SRNA)

Predsjednik milićke Kompanije „Boksit“ Rajko Dukić istakao je, nakon razgovora sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović, da će danas biti svečano otvorena kompletna tehnničko-tehnološka linija u „Boksitovoj“ Fabrici namještaja u koju je uloženo oko 2.000.000 KM, kao i hladnjača u okviru Farme za proizvodnju konzumnih jaja. 

„Napravili smo fabriku koja će proizvoditi eksluzivan namještaj za evropsko tržište. Otvaranjem hladnjače u okviru farme za proizvodnju konzumnih jaja zaokružuje se kompleten tehnološki proces, od odgoja pilenke, proizvodnje hrane, konzumnih jaja i ambalaže. Mi smo od danas najveći proizvođači konzumnih jaja u BiH“, rekao je Dukić novinarima.

On je kao poseban važan događaj najavio polaganje kamena temeljca za početak izgradnje industrijskog postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice u milićkom naselju Lukić Polje.

„Idemo na to da iz Fabrike `Alumina`, kojoj mi isporučujemo u cijelosti rudu od njenog osnivanja, dobijamo hidrat i metaluršku glinicu. Hidrat će se sušiti i mljeti na određene granulacije koje danas traži tržište Evrope“, pojasnio je Dukić.

On je naveo da su u izgradnju ovog postrojenja, koje će zapošljavati 15 radnika, planirana ulaganja od oko 4.000.000 KM, najvećim dijelom sredstava Kompanije, uz očekivani godišnji prihod od 20.000.000 KM.

Dukić je istakao da je razgovor sa premijerom Republike Srpske bio prilika da privrednici i rukovodstvo opštine Milići razmotre određena pitanja i probleme u razvoju ove lokalne zajednice.

„Dali smo mišljenja i sugestije i mislim da se potpuno razumijemo. Mi danas u Milićima imamo nekoliko važnih događaja u vezi sa otvaranjem nekih sadržaja, tako da je za nas dolazak predsjednice Vlade, a nadam se, uskoro i Republike Srpske, i te kako značajan“, naglasio je Dukić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se