12 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Organizujte referendum i vratite naziv Srpsko Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je večeras predstavnike vlasti i građane Istočnog Sarajeva da na proljeće organizuju referendum s ciljem vraćanja starog naziva ovog grada – Srpsko Sarajevo. 

„Organizujte referendum i vratite naziv Srpsko Sarajevo. Na to imamo pravo i to nam niko ne može zabraniti. Predlažem da to uradimo već na proljeće“, rekao je Dodik novinarima Istočnom Novom Sarajevu.

On je ponovio da će do 5. oktobra biti otvorena nova bolnica u Istočnom Sarajevu i da će otvaranju prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jer će bolnica nositi naziv „Srbija“.

„Srbija nam je mnogo pomogla ovdje, u izgradnji muzeja, trga, obdaništa, a izgradićemo još vrtića jer ima mnogo djece koja treba da slobodno rastu i razvijaju se“, rekao je Dodik.

On je ponovio da će se kada postane srpski član Predsjedništva BiH zalagati za vraćanje nadležnosti Republike Srpske jer sve ono što su nametnuli visoki predstavnici, mimo Ustava, mora ponovo da bude ispregovarano sa predstavnicima Republike Srpske.

„Ono što oni radili radili su na silu i ja ću pokrenuti inicijativu da se u Predsjedništvu BiH odmah pokrene tužba protiv bivših visokih predstavnika koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum, što se posebno odnosi na Pedija Ešdauna“, poručiio je Dodik.

On je dodao da će, ukoliko Predsjedništvo to ne bude htjelo uraditi, on putem svojih diplomatskih kontakata pokušati da doće do nekih zemalja u svijetu koje to mogu uraditi i da da će biti jedan od njegovih osnovnih prioriteta.

Prema njegovim riječima, neko poput Ešdauna ne može da prođe nekažnjeno za sva zla koja je nanio srpskom narodu.

U FBiH glasati za srpsku listu

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve Srbe koji imaju pravo glasa u Federaciji BiH /FBiH/ da glasaju za kandidate Srpske liste za sve nivoe vlasti jer se samo tako može dobiti snaga za adekvatno predstavljanje srpskog naroda u tom entitetu. 

Dodik je novinarima u Istočnom Novom Sarajevu rekao da zajednička Srpska lista, na čelu sa SNSD-om, okuplja i druge političke partije i neke važne pojedince, kao i da je veoma zahvalan ljudima koji su spremni da se u FBiH bore za status i prava srpskog naroda.

„Oni imaju veliku podršku Republike Srpske, ali moraju ući u institucije vlasti, prije svega u parlamente, a možda i kantonalne i entitetsku vladu, da bismo mogli više učiniti za Srbe koji su odlučili da tamo žive, da budu bezbjedni i da imaju što više posla“, istakao je Dodik.

Cvijanović: Jačanje Srpske – politika koja uživa podršku građana

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Istočnom Novom Sarajevu da je dalje jačanje Republike Srpske – politika koja uživa podršku građana. 

„To znači da smo svi zajedno na velikom zadatku – jačanja Republike Srpske, bez koje nije moguće zamisliti naš opstanak“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je politika SNSD-a i ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica, što je Vlada Srpske, na čelu sa SNSD-om, sve vrijeme i činila.

„Važno je da razvijamo svaku lokalnu zajednicu. Građani to očekuju od nas i u narednom periodu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je nakon večerašnje centralne izborne tribine SNSD-a ocijenila da prepuna dvorana i okupljeni ljudi puni energije pokazuju da politika SNSD-a uživa punu podršku stanovnika Istočnog Sarajeva.

„Naš odnos prema ovom gradu i njegovim opštinama mi smo, kao Vlada i kao vlast, pokazali realizacijom mnogobrojnih projekata“, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske je ovom gradu udahnula život, ulažući ogromna sredstva u razne projekte, sve s ciljem što dostojnijeg i boljeg života građana Istočnog Sarajeva, koji je strateški važan za Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva je pozvala građane Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže da svoje povjerenje ponovo poklone SNSD-u i njegovim kandidatima koji su garant snažne i stabilne Republike Srpske.

Ona je nakon centralne izborne tribine SNSD-a ocijenila da večerašnja atmosfera u dvorani „Slavija“ najavljuje novu veliku pobjedu SNSD-a, za koju će, kako je istakla, najviše biti zaslužan predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, koji je i kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je naglasila značaj izgradnje jakih i stabilnih institucija vlasti Republike Srpske, izražavajući nadu da će nakon izbora brzo i efikasno biti formirana vlast koja će odmah krenuti u nove izazove i projekte, radi obezbjeđivanja boljeg životnog standarda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se