18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Obnova hrama dokaz da Srbi neće zaboraviti svoju istoriju

BIHAĆ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnje osveštanje Hrama Svete Trojice u Bihaću, koji su u Drugom svjetskom ratu porušile ustaše, dokaz da srpski narod neće zaboraviti svoju istoriju. 

„Bez obzira na činjenicu da nas je ovdje sasvim malo, iza nas je ostala teška istorija stradanja srpskog naroda i zato je veoma važno da smo se okupili oko ideje da se obnovi ovaj hram, koji je danas osveštan, uz prisustvo NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i velikog broja ljudi“, rekao je Dodik novinarima u Bihaću.

Dodik je podsjetio da je srpski narod na ovim prostorima teško stradao, te da je u Garavicama samo u dva dana ubijeno više od 12.000 Srba.

„Svi su dovedeni iz sela u okolni Bihaća i pobijeni po projektu Nezavisne Države Hrvatske, da bi komunistički režim nastavio da ignoriše postojanje Srba na ovim prostorima. Današnja generacija ljudi, predvođena našom crkvom našla je mogućnosti, materijalnih sredstava i volje da se ovdje obnovi hram“, rekao je Dodik.

Stari hram Srpske pravoslavne crkve u centru Bihaća podignut je i osveštan 1898. godine, srušen je 1941. godine u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Poslije Drugog svjetskog rata na mjestu gdje je bio hram podignuta je zgrada opštine.

Opština Bihać je tek 1987. godine dodijelila Srpskoj pravoslavnoj crkvi novu, ali neadekvatnu lokaciju, nepovoljnu za izgradnju novog hrama, sa namjerom da Crkva od toga odustane.

Trudom i zalaganjem NJegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog JeFrema temelji novog hrama osveštani su 26. juna 1987. godine. Do 1992. godine hram je podignut do krova, ali je početak rata zaustavio gradnju.

U periodu od 1992. do 1995. godine oštećena je kupola hrama, kao i dijelovi poda. NJegova izgradnja je nastavljena početkom 2012. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se