5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Dječak tri dana igrao igricu, policija ga razdvajala od konzole

– Igraj, dok ti oči ne postanu kvadratne – bio je moto dječaka (12) iz pokrajine Bajern, u Njemačkoj. Pošto nije htio da prihvati zabranu igranja Plejštejšena, koju su mu propisali roditelji, morala je da reaguje policija.

U mestu Ajhenau u Bavarskoj pozvan je policijski zvaničnik zbog jednog neobičnog zahtjeva. Kako su ispričali iz stanice, jedan dvanaestogodišnji dječak toliko se fiksirao za svoju plejštejšen konzolu, da tri dana jedva da je spavao i nije prestajao da igra po 24 časa. U srijedu ujutru prošle nedjelje došlo je do svađe između mladića i njegovih roditelja. Pošto je očito da je dečko zavisan od igrica i radije bi igrao plejštejšen, umjesto da ide u školu, roditelji su pozvali policiju u pomoć. Ovo je moglo u prvom trenutku da umiri svađu.

Ali već uveče istog dana pozvana je policija ponovo kod iste porodice u Ajhenauu. Dječak je bio tako pomahnitao od svađe oko konzole, da se istresao na svom ocu. Čak i kada je policija ponovo uputila na pomirenje, dječak nije htio da se smiri i udario ih je. Policija i roditelji nisu imali drugog izbora, nego da odvedu dječaka u kliniku. Ni prilikom prevoženja do klinike u Minhenu nije mladić suzbio agresiju i pružao je „masivni otpor“.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je u junu 2018. godine zavisnost od video-igrica kao bolest. Po proceni Trgovinskog udruženja za medijsku zavisnot 0.5 odsto stanovništva u Njemačkoj je zavisno od igrica. Prije svega, dječaci i mladi muškarci. Naročito su rizične grupe između 12 i 20 godina. Procjenjuje se da na igrice, kao i na duvan, alkohol ili kockanje, treba uvesti starosno ograničenje.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se