18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Da Vinčijeva Mona Liza je imala sifilis?

Slavna plemkinja zvala se Liza Đerardini, a pola milenijuma kasnije postavljaju joj dijagnoze. Natečene ruke, gubitak kose i povlačenje crte gdje počinje da raste kosa, podočnjaci i žuta koža, sve su to karakteristike s kojima je renesansni autor Leonardo da Vinči naslikao najpoznatiju sliku svih vremena – „Mona Lizu“ ili „Đokondu”.

Dijagnozu je postavio ljekar iz Bostona, Mendip Menra. On kaže da je Da Vinči bio perfekcionista koji je unosio detalje iz stvarnog života i da nije slučajno da Mona Liza ima tako tanke obrve i niz drugih simptoma.

„Riječ je, gotovo sam siguran, o bolesti štitne žleijzde. Liza del Đokondo, plemkinja koja je život provela u Firenci i rodila petoro djece, bila je, po svemu sudeći, bolesna žena“, kaže ljekar koji ovim želi da podstakne kolege da dobro i temeljno pregledaju svoje pacijente jer već na osnovu izgleda mogu svašta da zaključe.

Čak 800 miliona dolara vrijedna slika, koja je još šezdesetih osigurana na 100 miliona, oduvijek je okružena misterijom. Neki i danas tvrde kako na njoj uopšte nije prikazana žena već da je to lice samog autora, ili pak njegovog ljubavnika i pomoćnika Đan Đakoma Kaprotija, umjetnika poznatog pod imenom Andrea Salai.

Ispod površine slike nalaze se, navodno, dvije prvobitne verzije na kojima je da Vinči radio godinama, ali onda bio nezadovoljan, a i boja je, kažu neki istoričari umetnosti, potamnila, pa plemkinja više nema crvene pramenove kakve je imala kada je naslikana oko 1517. godine.

Najviše se, oduvijek, pričalo o osmjehu Mona Lize – prikazuje li on duboku tugu ili iskrenu radost? Jedno istraživanje je pokazalo kako oni koji gledaju sliku opisuju čitav niz emocija koje vide – tugu, radost, strah, napetost.

Naučnici sa Harvarda 2000. su godine dali objašnjenje za njen misteriozni osmjeh – kada gledamo njene oči, njen nam je osmjeh u perifernom vidu, kod onih koji „vide“ crno-bijelo, te sijenke u uglovima njenih usana dodatno rastegnu osmjeh i učine ga upečatljivim. Međutim, kad se zagledate u osmjeh, on se smanjuje i mijenja.

Činjenica je da je teško ne primijetiti da Mona Liza nema ni obrve ni trepavice. Kruži teorija kako je neko tokom restauracije uništio obrve, iako se to čini malo vjerovatnim. Drugi, pak, kažu da je Leonardo da Vinči imao naviku da ne završava svoje slike, pa da tako niti Mona Liza zapravo nikada nije privedena kraju.

Jedan inženjer je 2007. dokazao da su bile naslikane obrve, ali da su nestale protokom vremena, propadanjem boje i pretjeranim čišćenjem, a pitanje je kako se to uklapa u teoriju dr Menre.

Sliku je Da Vinči završio (ako ju je ikada završio) tek kada se iz rodne Italije preselio u Francusku, na dvor tadašnjeg francuskog kralja.

Čitav vijek je bila izložena u palati Fontenblo, a Luj XIV prebacio ju je u Versej. Napoleon ju je, pak, držao u svojoj spavaćoj sobi, a navodno se zaljubio u Terezu Đerardini, koja je bila potomak Lize Đerardini.

Kada je 1911. ukradena iz Luvra, jedan od prvih na koje je pala sumnja za krađu je bio tada mladi i buntovni Pablo Pikaso, kao i pisac Gijom Apoliner.

Slika je vraćena 2013. godine u Luvr, a ukrao ju je radnik Luvra koji je „htio da je vrati u Italiju gdje i pripada“.

Dr Menra nije prvi koji tvrdi da je žena na slici bila bolesna. Mnogi su već konstatovali da je otečenost oko očiju zbog holesterola, a neki tvrde kako je jasno da je imala parcijalnu paralizu lica, bila gluva ili bolovala od sifilisa. Svoje tvrdnje ljekari pokušavaju da potkrijepe istorijskim dokazima, kao i samom slikom.

Treći, sa druge strane, tvrde kako je „blaženi“ izraz lica i položaj ruku dokaz da je plemkinja na slici trudna, a postoji teorija i da je bila žrtva porodičnog nasilja jer ne pokazuje zube, a na usni ima blagi ožiljak.

(express.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se