23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Problem riješiti na relaciji uprava – sindikat

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ključ rješavanja problema „Željeznica Republike Srpske“ u održavanju sastanka predstavnika sindikata i uprave, na razuman i odgovoran način. 

„Meni je žao što se tu ide u štrajk. Ne znam zašto bi bio problem da se održi sastanak. Ne postoji niko sa kim nisam htjela ili mogla da razgovaram. Prvi korak je na upravi `Željeznica` da razgovara sa sindikatom“, rekla je Cvijanovićeva, komentarišući najavu predstavnika šest sindikata u „Željeznicama“ da će 1. oktobra održati polučasovni štrajk upozorenja.

Prema njenim riječima, sve što se odnosi na kolektivne ugovore i na prava radnika mora biti raščišćeno na relaciji uprava „Željeznica“-sindikat.

„Proces restrukturisanja u finansijskom, operativnom, tehničkom i organizacionom smislu direktna je briga Vlade jer smo mi ispregovarali taj proces sa Svjetskom bankom i obezbijedili sredstva“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je trebalo da radnici budu upoznati o onom šta se dešava u njihovom preduzeću, te pozvala rukovodstvo „Željeznica“ da ima strpljenja i da razgovara sa radnicima.

„Potrudiću se i ja da nađem vremena da razgovaram sa sindikatom“, dodala je Cvijanovićeva.

Predstavnici šest sindikata u „Željeznicama Srpske“ najavili su za 1. oktobar polučasovni štrajk upozorenja, a, ukoliko do 2. oktobra ne postignu dogovor s upravom, za četvrtak, 4. oktobar, najavili su veliki protest u Doboju.

Sindikalci su nezadovoljni zbog, kako tvrde, brojnih kršenja radničkih prava u tom javnom preduzeću, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, a traže i promjenu odluke o platnim razredima, kako bi se radnicima sa najmanjim primanjima povećale plate.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se